Milliontyveri fra byggepladser

Midt - og vestjyske byggepladser får årligt stjålet værktøj og maskiner for 60 millioner kroner. Tyvene arbejder ofte organiseret og professionelt.

Politiet anslår, at der på landsplan årligt bliver stjålet værktøj og maskiner for 600 millioner kroner fra danske byggepladser. Dansk Byggeri vurderer, at de midt - og vestjyske byggepladser mister for over 60 millioner kroner. Og det frustrerer både private erhvervsdrivende og Dansk Byggeri.

Fra værktøj til maskiner

Antallet af anmeldelser om tyveri fra byggepladser er ellers faldet markant fra 160 sager i 2007 til 60 sager i 2013. Men færre sager har ikke betydet færre økonomiske konsekvenser. For i stedet for at stjæle værktøj som tidligere, slipper tyvene i dag afsted med tonstunge og værdifulde maskiner.

Og det er ofte professionelle folk, der står bag:

- De mindre maskiner og værktøj er måske mere tilfældig, men når vi er oppe i de store maskiner, så ser vi, at det er organiseret arbejde, siger politiinspektør ved Midt - og Vestjyllands Politi, Klaus Arboe Rasmussen.

Mini-læsser stjålet fra byggeplads

På en byggeplads i Skals mistede et murerfirma fra Skive i sidste uge en tonstung mini-læsser.

-

Det er jeg da rigtig træt af, for man står jo og mangler en maskine dagen efter og folkene går i står, når man ikke kan komme frem med materialerne, lyder det frustreret fra bygningskonstruktør ved murerfirmaet Torben Pedersen ApS, Søren Pedersen.

Murerfirmaet er med tyveriet blevet en del af en kedelig tendens.

- Vi kan jo snart ikke åbne en avis, uden at der har været et tyveri fra en byggeplads. Og det, der bliver stjålet, er både større og dyrere.  Og det koster penge, og det koster selvrisiko, og det kan gå så galt, at man ikke kan blive forsikret mere, hvis det bliver gentagne gange, at man mister så store værdier, forklarer Niels Hansen, der er formand for Dansk Byggeri i Midt- og Vestjylland.

Professionelle tyve

Hos Dansk Byggeri gør medlemmerne allerede meget for at sikre sig mod tyveri. Mange har avanceret sporingsudstyr monteret i deres store maskiner. Men indtil videre har det ikke været nok til at komme tyverierne til livs.

- De tyvebander bliver jo mere og mere professionelle. Det er jo svært at hamle op med og hele tiden være på forkant med det. Vi oplever, de kommer med store blokvogne og henter maskinerne på. Sågar har vi set, at de har kraner med, fortæller Niels Hansen.

Søren Pedersen er heller ikke i tvivl om, at tyveriet af deres mini-læsser var tilfældigt.

- Jeg tror, det er nogen, der har holdt øje med byggepladsen og vist lige præcis, hvornår de kunne slå til. Vi kan også se, at de har forsøgt at komme afsted med andre maskiner uden held, lyder det.

Dansk Byggeri vil nu i værktsætte en undersøgelse, der skal afdække problemet med tyveri fra byggepladserne.

Se mere i nyhederne klokken 19.30:

03:30 Luk video