Miljøjournalist: Derfor offentliggør vi MRSA-listen

MRSA-smitten har udviklet sig til en epidemi, siger miljøjournalist Kjeld Hansen.

- Landbruget har ikke selv været interesseret i at stoppe udbredelsen af MRSA-smitten. Derfor offentliggør vi listen.

Sådan lyder det fra en af journalisterne bag den hjemmeside, der har valgt at offentliggøre en liste med navne på danske svinebesætninger, der er smittet med MRSA-bakterien.

- Det her er jo en epidemi, der har udviklet sig siden 2007, da de første få tilfælde blev fundet. Og i dag er vi oppe på, at omkring 100 procent af alle svineproduktioner er inficeret. Så uanset hvad de siger, har de ikke løftet en finger. Det er hele tiden blevet værre, siger miljøjournalist Kjeld Hansen, der sammen med Nils Mulvad står bag hjemmesiden Investigative Reporting Denmark.

Kjeld Hansen mener, at myndighederne selv burde have offentliggjort listen - for "selvfølgelig skal der være åbenhed" på området.

- Det her er et arbejdsmiljøproblem. Hvad nu hvis det drejede sig om en blikkenslager eller en tømrer, der havde et arbejdsmiljøproblem. Skulle de så også have lov til at holde det hemmeligt.

- Myndighederne har besluttet i 2012, at det her ville blive for dyrt for svineproducenterne, og derfor skal det holdes hemmeligt. Det er vi ikke enige i, siger Kjeld Hansen.

Miljøjournalisten siger, at det "sagtens kan lade sig gøre at rense svinefabrikkerne" - det er udelukkende et spørgsmål om vilje, mener han.

- Der er faktisk mange svineproducenter, der gerne vil være det her problem foruden. Og det er da i høj grad af hensyn til dem og de folk, der søger ansættelse i erhvervet, at vi offentliggør det her, siger Kjeld Hansen.