Miljøprofessor: Affald skal også sorteres på gågaden

Vi er efterhånden vant til at smide madrester i den ene skraldespand og emballage i en anden. Men så snart vi kommer udenfor vores hjem, er der kun én skraldespand til det hele. Det er for dårligt, mener miljøprofessor.

Når vi er hjemme, skal affaldet sorteres, men så snart vi bevæger os ud i byen eller i parker, kommer både plast, papir og restaffald i den samme skraldespand. 

Op mod ti procent af det affald, vi producerer, havner i byrummet, og derfor er den manglende sortering lidt af et problem, mener en professor i miljøvidenskab.

- Det, tænker jeg, er for dårligt. Der skal vi være bedre i Danmark - også i det offentlige rum. Det kan ikke nytte noget, at vi kun skal være gode derhjemme, siger Marianne Thomsen, der er professor i industriel økologi.

Hun mener, at kommunerne bør gå sammen og lave et fælles sorteringssystem. 

- Problemet er jo, at det ikke rigtigt giver nogen mening, at man skal sortere i fraktioner, og når man så er i det offentlige rum eller på vej på arbejde og køber noget mad på vejen, så skal man bare smide det i den nærmeste skraldespand, siger Marianne Thomsen.

Ingen sortering i gågaden i Holstebro

TV MIDTVEST lokkede formanden for Natur-, miljø- og klimaudvalget, Karsten Filsø fra SF, til at kigge i et par af kommunens mange offentlige skraldespande.

Der var alt fra ølkrus til dåser og rester fra flødeboller.

Hvorfor har I ikke affaldssortering i gågaden?

- Jeg ved ærligt talt ikke, hvor stort behovet er, og inden vi sætter sådan noget i værk, så er vi nødt til at finde ud af, hvad potentialet for det er, og hvad det er for noget affald, vi har, siger Karsten Filsø.

Han mener dog, at kommunen kommer til at kigge på sortering i det offentlige rum. 

- Det skal være sådan, at uanset hvor man er, så er det den samme logik, man bruger, og det vil da være oplagt, at vi begynder at tænke i de baner - også i det offentlige rum i parker og gågader, fortæller Karsten Filsø. 

På gågaden er flere da også klar til at sortere i byrummet.

- Jeg synes godt, at vi kunne gøre noget mere for at rydde op efter os selv, siger Inga Poulsen fra Skive.

- Vi bruger alt vores tid på det derhjemme, og så står man bare og smider det i skraldespandene her. Det er jo lidt spildt arbejde, synes jeg, fortæller Victor Rusbjerg fra Kjejbjerg. 

I Horsens og Vejle kommuner har man allerede indført affaldssortering i gågaderne.

Ifølge Karsten Filsø bør Holstebro Kommune først hente erfaringer fra de kommuner, der har indført sortering i gågaderne, før de selv går i gang. 

I hjemmet skal affaldet sorteres, men så snart vi bevæger os ud i det offentlige rum skal både plast, papir og restaffald i den samme skraldespand.