Midt- og Vestjyllands Politi vil have narko- og spritbilister tilbage på rette vej: Gratis telefonopkald skal bane vejen

Sprit- og narkobilister i Midt- og Vestjylland får kvit og frit tilbud om at blive kontaktet af en alkoholbehandler. En ny strategi, som flere har taget imod.

2:33
Jørgen Christensen, der er operativ leder i færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi, er glad for, der indtil videre er 115, som har takket ja til tilbuddet.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Som noget nyt får sprit- og narkobilister i Midt og Vestjylland tilbud om at blive kontaktet af en alkoholbehandler allerede få minutter efter, de er blevet taget med en promille over det tilladte.

- På vej ind på stationen eller sygehuset giver vi det her tilbud til borgerne om, at man helt anonymt og frivilligt at blive ringet op af det lokale rusmiddelcenter, så man kan få råd og hjælp til det problem, som man eventuelt har, fortæller Jørgen Christensen, der er operativ leder i færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi og fortsætter:

- Det overordnet mål fra politiets side er jo færre dræbte og tilskadekomne i trafikken, og vores håb er jo også, at vi ikke ser dem som gengangere i ulykker.

Det er med inspiration fra Sverige, at politiet lige nu prøver at hjælpe sprit- og narkobilisterne tilbage på rette vej. Og det er der brug for.

Midt- og Vestjylland topper nemlig statistikkerne med hensyn til dræbte i sprit-ulykker.

Fra 2016 til 2020 blev 167 danskere dræbt af personer med alkohol i blodet. Af dem er 31 dødsulykker sket på de midt- og vestjyske veje, det viser tal fra Vejdirektoratet. Til sammenligning er tallet i samme periode 14 dræbte i Nordjyllands Politikreds.

Anton Krøigaard, der er tidligere alkoholiker, tror på det gratis tilbud kan gøre en forskel for de påvirkede bag rattet.
Anton Krøigaard, der er tidligere alkoholiker, tror på det gratis tilbud kan gøre en forskel for de påvirkede bag rattet.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Mistet kørekort to gange

En af dem, der kender til at køre med sprit i blodet, er Anton Krøigaard fra Viborg. Som 18-årig fik han taget kørekortet første gang, og i 2012 var den gal igen. Han er aldrig blevet tilbudt et opkald fra en lokal misbrugskonsulent, men det kunne måske have gjort en forskel.

- Det kunne have været en indfaldsvinkel at sige, ”tror du ikke, at du har et problem. Vil du have noget hjælp til at komme ud af det?”, siger Anton Krøigaard, der er positiv overfor projektet.

- Det lyder som en rigtig, rigtig god ide – at der er en vej ud, at der er en løsning. Som alkoholiker er du ofte meget alene. Jeg håber, det kan give et håb igen, siger han.

Han har nu været ædru i 7 år, fået kørekortet tilbage endnu engang, og planen er at beholde det.

Om den påvirkede billist takker ja eller nej, så gør det stadig en forskel, vurderer Kristine Rømer Thomsen, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning.
Om den påvirkede billist takker ja eller nej, så gør det stadig en forskel, vurderer Kristine Rømer Thomsen, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

En succes lige gyldig hvad

Ifølge Kristine Rømer Thomsen, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning, så dør hver femte i trafikken i forbindelse med spiritusulykker.

- Mange af dem bliver taget i dagtimerne, og det kan godt være indikation på, at der er en del af borgerne, der kører spirituskørsel, som har alvorlige alkoholproblemer, siger hun.

Kan man trænge ind til de her bilister?

- Misbrug af alkohol eller stoffer er svært at komme ud af, men ud fra erfaringerne fra Sverige så er der alligevel håb forude, fortæller den operative leder i færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi.

I årets første seks måneder har Midt- og Vestjyllands Politi standset 529 med narko i blodet eller en promille over den tilladte på 0,5 procent. 115 har sagt ja tak.

Selv dem, der siger nej til politiets tilbud, får stadig noget ud af det, lyder der fra lektoren ved Center for Rusmiddelforskning, der følger projektet tæt.

- Det kan stadig godt have plantet et frø til, at de bliver klar over, at der er nogle rådgivere, som man kan kontakte. Det kan være, at man gør det på et andet tidspunkt, lyder det fra Kristine Rømer Thomsen.

Samtlige rusmiddelcentrer i Midt og Vestjyllands politikreds er med i forsøget, der skal evalueres næste år. Vestjyllands Politi håber, at tilbuddet kan sprede sig til resten af landet.