Midt- og vestjyderne er de største fartdjævle

Alt for mange bilister kører for stærkt på landevejene. Det viser en ny undersøgelse. Problemet er især stort i Midt- og Vestjylland.

Mange kender det. Der står 80 på skiltet, men 90 på speedometeret. Rådet for Sikker Trafik er ude med resultatet af en ny undersøgelse, og her står det klart, at Midt- og Vestjylland indtager en kedelig førsteplads.

Her i landsdelen er det nemlig hele 72 procent, der meget ofte, ofte eller en gang imellem kører 90 kilometer i timen på en vej, hvor hastighedsgrænsen er 80 kilometer i timen.

quoteDu synes måske selv, at du har verdens bedste undskyldning for at køre for stærkt.

Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik

Det er noget højere end landsgennemsnittet, som er på 56 procent.

Derudover gælder det for 32 procent af midt- og vestjyderne, at de meget ofte, ofte eller engang imellem kører 100 kilometer i timen, hvor grænsen er 80 kilometer i timen. Her er landsgennemsnittet 23 procent.

”Jeg har travlt”

En ny fartkampagne, som løber fra i dag og tre uger frem, skal være med til at sætte fokus på problemet.

En undersøgelse blandt 998 bilister, der er lavet forud for kampagnen, har gjort Rådet for Sikker Trafik klogere på, hvorfor så mange kører for stærkt, og hvilke undskyldninger, de i så fald har.

- Du synes måske selv, at du har verdens bedste undskyldning for at køre for stærkt. Men fysikken er ligeglad med, hvilke undskyldninger du har, hvis der sker noget uventet, og du pludselig skal bremse eller undvige. Det er budskabet i den nye kampagne, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

De mange undskyldninger er alt lige fra ”jeg følger trafikken” og ”jeg har travlt” til ”det føles godt at køre stærkt” og ”jeg er en erfaren bilist”.

De 10 mest brugte forklaringer på at køre lidt for stærkt: