Mere end hver fjerde er uopmærksom i trafikken

En ny undersøgelse viser, at mere end hver fjerde bilist er uopmærksom bag rattet, når de bevæger sig ud på landevejene.

Den nye kampagne hedder 'Kom ud af din boble'.
Den nye kampagne hedder 'Kom ud af din boble'.
Foto: Foto: Rådet for Sikker Trafik

Dagdrømmeri, træthed og stress er nogle af de faktorer, der kan skabe uopmærksomhed hos bilisterne i trafikken. Faktisk er det mere end hver fjerde bilist, der er uopmærksom i trafikken. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

- Det har stor betydning, når vores tanker er optaget af alt muligt andet end trafikken. Man kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke tanker bag rattet. Men du reagerer markant langsommere i for eksempel en kritisk situation, hvis du er dybt optaget af problemer på arbejdet eller i privatlivet i stedet for at have din mentale fokus på trafikken, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

I undersøgelsen har 4362 bilister svaret, at de enten har været ved at køre galt eller er kørt alt. Hele 28 procent af de over 4000 bilister siger, at det skete, fordi de sad i deres egne tanker, var stressede eller trætte. 8 ud af 10 svarede også, at ulykken eller den farlige situation kunne have været undgået, hvis de havde været mere mentalt til stede bag rattet.

En ny kampagne

De nye tal vækker bekymring, og derfor starter Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med Forsikring & Pension i dag en ny kampagne ’Kom ud af din boble – kør bil, når du kører bil’. Den skal være med til at gøre trafikanterne mere opmærksomme i trafikken.

- Uopmærksomhed er et af de største problemer, som vi har i trafikken. Det kræver vores fulde opmærksomhed, når vi kører på vejene. Selv et øjebliks uopmærksomhed kan betyde ulykker, der har alvorlige konsekvenser for de involverede. Så jo mere fokus, vi kan få på at forebygge ulykker og skader i trafikken, jo bedre, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Kampagnen kører fra 18. september til 8. oktober i samarbejde med 63 kommuner.