Mentalerklæring: Risiko for, at han vil dræbe igen

Retslægerådet beskriver den 48-årige dobbeltmorder som farlig og anbefalede derfor en forvaringsdom.

I forbindelse med retssagen er den 48-årige dobbeltmorder Christian Andersen blevet mentalundersøgt, men det er altså ikke før nu, at resultatet af undersøgelsen er blevet fremlagt for offentligheden.

Mentalerklæringen er foretaget af Retslægerådet og tegner et billede af en følelseskold og kynisk mand, der har en dårlig evne til at indleve sig i andres følelser og forhold.

Retslægerådet beskriver ham som farlig og vurderer, at der er risiko for, at han vil dræbe igen. De anbefalede derfor også en forvaringsdom, men ved retten i Herning blev det i dag slået fast, at Christian Andersen i stedet får livstid bag tremmer. 

Ikke ukendt med det kriminelle miljø

I forbindelse med mentalundersøgelsen slog Retslægerådet fast, at den dobbelte morder er tungt begavet, men ikke retarderet.

Han er vokset op i utrygge kår, hvor han jævnligt har været udsat for korporlig afstraffelse. Christian Andersen kom tidligt i kontakt med det kriminelle miljø og er flere gange dømt for tyveri.

Det er ikke første gang, at Christian Andersen bliver dømt for drab. Som 28-årig blev han dømt for drabet på sin dengang 38-årige kæreste Liselotte Kaimer Nielsen og sad i fængsel i syv år frem til 2004.

Efterfølgende har han fået betinget dom for vold mod en kæreste.

Nytårsdrabet i Videbæk

Nu er han så endnu en gang dømt for mord. Denne gang på hans 54-årige veninde Hanne Pedersen, som nytårsnat 2016 blev fundet kvalt i sit udbrændte hus i Videbæk.

I dag blev der sat et foreløbigt punktum i sagen, da Christian Andersen blev idømt fængsel på livstid ved retten i Herning. Det var altså selvom, at Retslægerådet havde anbefalet en forvaringsdom. 

- Min opfattelse er, at når man har begået drab for anden gang, så er straffen som udgangspunkt fængsel for livstid.  Den straf er så lang, at den farlighed, Retslægerådet har fundet, at der er tilstede, dækkes fint af en livstidsdom, siger anklager i sagen Pia Koudahl. 

Den 48-årige dobbeltmorder har anket dommen.
 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.