Mejetærskere og marker i brand: Så mange høstrelaterede brande har der været i landsdelen

Høsten skal i hus, og med det varme og tørre vejr er der gode forhold for det. Kombinationen med en meget tør jord antænder dog også flere høstrelaterede brande.

0:42
Flere mejetærskere og halmballepressere er gået i brand de seneste dage.
Foto: presse-fotos.dk

Det har været varmt de seneste dage, hvor temperaturerne har sneget sig op på mellem 25-30 grader, og det giver nogle gode betingelser for landmændene, når høsten skal i hus. Men de varme temperaturer kombineret med en meget tør jord har også givet gode forhold for markbrande og brand i mejetærskere rundt omkring i landsdelen. 

Når jorden er tør, og solen skinner fra en skyfri himmel, får det ilden til at brede sig hurtigt, og derfor har landsdelens beredskaber haft mere end travlt i denne uge.

Brandfolkene har haft travlt 

Midtjysk Brand og Redning, der dækker Viborg og Silkeborg kommuner, har været ude til ni høstrelaterede brande de seneste par dage. Torsdag var der en markbrand, fredag var der en markbrand og brand i to landbrugsmaskiner, og lørdag blev de kaldt ud til fire markbrande og brand i to landbrugsmaskiner.

Brand og Redning MidtVest, der dækker Herning og Ikast-Brande kommuner, har været ude til 11 høstrelaterede brande siden mandag. Fem af gangene var der ild i en mejetærsker, to gange var det en halmballepresser og derudover fire markbrande, hvoraf to af dem blev meget store.

Landmændene har taget de gode råd til sig 

Høstrelaterede brande sker, men der er dog noget i år, der adskiller sig fra de andre, fortæller indsatsleder hos Brand og Redning MidtVest Kim Wemmelund.

- Landmændene har i højere grad slukningsredskaber med i år. Førhen endte maskiner med at brænde helt ned, men nu når landmændene selv at begrænse skaderne, inden vi kommer, fortæller han.

Det tyder på, at landmændene har taget de gode råd til sig.

- Til alle de brande, vi er kommet ud til, har landmanden selv startet på slukningen. Vi oplever også, at mange har været gode til at få indhegnet ilden med en harve, så ilden ikke breder sig yderligere, fortæller Kim Wemmelund.

Flere steder er det selve marken, der er gået ild i.
Flere steder er det selve marken, der er gået ild i.
Foto: Øxenholt Foto

Nordjyllands Beredskab har siden tirsdag været ude til 24 høstrelaterede brande. 

Tirsdag var det en landbrugsmaskine, der gik i brand. Onsdag gik det udover to landbrugsmaskiner og en mark. Torsdag var det tre landbrugsmaskiner og to marker, der blev antændt. Fredag var der fem landbrugsmaskiner og en markbrand, og lørdag var der også fem redskaber, der gik ild i samt fire marker. Til flere af brandene skulle der tilkaldes assistance.

Modsat har der været stille hos Brand og Redning MidtVests afdeling i Ringkøbing-Skjern Kommune, som endnu ikke har været ude til en høstrelateret brand.