Med 134 sigtelser er Midt- og Vestjylland på trist andenplads: Nu advarer råd forud for EM-folkefest

Én ud af 14 svarer i undersøgelse, at det i orden at køre bil med en promille over det tilladte, hvis man bare føler sig frisk nok.

Kan man sætte sig bare rattet og trykke på speederen efter to øl og et par sjusser, hvis man føler sig frisk?

Nej, lyder svaret, hvis man spørger politiet og de fleste. 

Alligevel svarer syv procent i en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har fået gennemført i 2020, at det i deres optik er okay at køre bil med en promille lige over det tilladte, hvis man bare føler sig frisk nok.

Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse, hvor man sammen med Rigspolitiet også varsler, at der vil være ekstra fokus på spirituskørsel i forbindelse med EM i fodbold og sommermånederne. 

- Selvom du føler dig frisk nok til at køre, skal du lade være, hvis du har drukket for meget alkohol, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik i pressemeddelelsen. 

Fra 2016 til 2020 blev 167 mennesker ifølge Vejdirektoratet dræbt i trafikulykker, hvor for meget alkohol var involveret

Derfor har Rådet for Sikker Trafik og 63 af landets kommuner nu fokus på spritkørsel med kampagnen Stop spritkørsel.

- Din reaktionstid og koordinationsevne er dårligere, dit synsfelt bliver indsnævret, og du bliver i det hele taget dårligere til at træffe fornuftige valg, siger Michelle Laviolette i pressemeddelelsen.

Det siger undersøgelsen


Midt- og Vestjylland har næstmest spirituskørsel

Alene i Midt- og Vestjylland havde man i snit mere end to for spirituskørsel om dagen i juni og juli 2020. 

Det viser tal fra landets politikredse. 

- Spirituskørsel er uacceptabelt, og vi ser langt flere spirituspåvirkede trafikanter i sommermånederne, end vi eksempelvis ser i julefrokostperioden, siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i pressemeddelelsen. 

PolitikredsSigtede for spritkørsel i juni og juli 2020
Nordjylland138
Midt- og Vestjylland134
København122
Midt- og Vestsjælland102
Sydøstjylland97
Fyn93
Syd- og Sønderjylland93
Østjylland71
Nordsjælland63
Københavns Vestegn53
Sydsjælland og Lolland-Falster51
Bornholm12

På landsplan er politikredsen Midt- og Vestjylland kun overgået af Nordjylland med 138 sigtelser for spirituskørsel i juni og juli 2020. 

- Tit og ofte oplever vi, at spontane besøg hos venner eller familie i sommerhus eller på stranden fører til en større indtagelse af alkohol, hvor bilen efterfølgende desværre bliver brugt som transportmiddel hjem igen, siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

I hele 2020 sigtede politiet på landsplan 5.519 personer for at køre spritkørsel, og 1.028 af dem var i juni og juli.

I alt blev 134 sigtet for spirituskørsel i Midt- og Vestjylland i løbet af juni og juli 2020.