Markant stigning i antallet af druknede i Danmark

Rekordmange solskinsdage i løbet af sommermånederne fik danskere på stranden. Det betød dog også en stor stigning i antallet af druknede set i forhold til tidligere år.

66 personer druknede i Danmark i 2018 - i 2016 var tallet 45. 

Det melder TrygFonden, der hvert år opgør antallet af drukneulykker i Danmark. En øget aktivitet i og omkring vandet er en naturlig konsekvens af godt vejr. Derfor er den store stigning heller ikke overraskende for TrygFonden. 

quoteVores foreløbige opgørelse tyder på, at mange af drukningerne i 2018 er sket, når folk har været på egen hånd.

René Højer, programchef i TrygFonden med ansvar for bade- og vandsikkerhed.

- Særligt i sommeren havde livredderne ekstra travlt, og der var flere alvorlige hændelser, som kunne have ført til drukning. Så det er trist, men egentlig ikke overraskende, at vi i vores foreløbige opgørelse over druknede i 2018 ser en stigning, siger René Højer, programchef i TrygFonden med ansvar for bade- og vandsikkerhed.

Oversigt over, hvor drukneulykkerne skete i 2018. 
Oversigt over, hvor drukneulykkerne skete i 2018. 
Foto: TrygFonden

Set over et større tidsperspektiv har antallet af drukneulykker de senere år været faldende. I begyndelsen af 00´erne skete der i gennemsnit 70 drukneulykker om året, mens antallet fra 2009 til 2016 har ligget på gennemsnitligt 50 om året. I 2015 var antallet helt ned på 34 drukneulykker, det laveste målt nogensinde. 

Mere forebyggelse

Hos TrygFonden vil man ikke drage forhastede konklusioner. Omvendt er man opmærksom på, at arbejdet med en forebyggende indsats på området skal fortsætte. 

Om drukneulykker i 2018

- Vi kan allerede nu forberede os til de lysere og varmere måneder, hvor vi i højere grad bevæger os ud for at nyde den danske natur på og ved vandet. Vi skal sikre os, at vi selv og vores børn kan svømme; at vi ikke er alene, så vi kan få hjælp, hvis vi skulle komme i problemer, og at vi – hvis vi tager på vandet – husker at tage redningsvest på, siger René Højer.

Udviklingen i antal af druknede i Danmark. 
Udviklingen i antal af druknede i Danmark. 
Foto: TrygFonden

Mænd har gennem alle årene været overrepræsenteret i druknestatistiken, og det gælder også i den nye opgørelse for 2018. Blandt de 66 omkomne var 53 mænd. Udover mænd har en gruppe været særligt udsat i årets løb. 

- Vores foreløbige opgørelse tyder på, at mange af drukningerne i 2018 er sket, når folk har været på egen hånd, eksempelvis på en svømmetur, på en havn eller ude at sejle, forklarer René Højer.

TrygFonden vil via Kystlivredning igen i år være synlige på danske strande. 36 danske strande og havnebade vil have et bemandet livreddertårn, når skolernes sommerferie begynder. 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.