Målrettet kontrol mod uopmærksomhed

Fra mandag og ugen ud har politiet ekstra fokus på uopmærksomhed i trafikken.

Mandag morgen tog politiet hul på en større kampagne, der skal gøre op med uopmærksomhed i trafikken.

Generelt er manglende opmærksomhed den helt store dræber i trafikken. Hele 44 procent af danskerne har enten læst eller sendt SMS'er, tjekket Facebook eller mails, mens de kørte i bil. Det er en stigning i forhold til tidligere år.

- Undersøgelser har vist, at i over en tredjedel af alle dødsulykker er det uopmærksomhed, der er en medvirkende årsag til, at dødsulykken sker. Så det er ret vigtigt, at vi har fokus på det emnet uopmærksomhed, siger Jørgen Christensen, politikommissær ved operativ færdselssektion, Midt- og Vestjyllands Politi.

Uopmærksomhed den store dræber

De midt- og vestjyske veje lægger asfalt til markant flere solouheld end vejene i resten af Danmark. Og ofte er ulykkerne svære at forklare. Men politiet mistænker mobilbrug for at være den afgørende faktor. I 2012 var 22 procent af ulykkerne på landsplan soloulykker, mens det i Midt- og Vestjylland var 28 procent af ulykkerne.

- Uopmærksomhed i et sekund eller to væk fra vejen kan gøre, at man lige pludselig overskrider en spærrelinje eller får højre hjulpart ud i rabatten, og så mister man ofte herredømmet over bilen, siger Jørgen Christensen.

I Herning-området sigtede politiet i løbet kampagnens første tre timer mandag de første 11 billister, der havde opmærksomheden på mobilen frem for vejen. Der blev desuden skrevet bøder for 18 tilfælde af manglende seler.

Kampagnen kører hele ugen.

Se indslaget fra aftenens udsendelse.

02:22 Luk video