Maleri til millioner stjålet

Et Emil Nolde-maleri til et tocifret millionbeløb er blevet stjålet fra Ølstrup Kirke. Kirken står uaflåst i dagtimerne.

Sognepræst Dorthe Kaasgaard fik en ubehagelig opringning tirsdag ved middagstid. Beskeden var, at et maleri til en værdi af 10 millioner kroner var blevet stjålet fra Ølstrup Kirke.

- Da graveren ringer og siger med gråd i stemmen, at Nolde-billedet er stjålet, så råber jeg 'det er løgn!'. Det er en katastrofe for os, at vi har mistet vores smukke alterbillede, siger sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard til TV MIDTVEST.

Ølstrup Kirke ligger cirka 10 km øst for Ringkøbing, og maleriet er blevet stjålet mellem mandag klokken ni og tirsdag klokken 11. Maleriet, der var indsat i kirkens altertavle, hedder "Middag i Emmaus" og er malet af Emil Nolde i 1904.

- Tyvene kan sagtens bare være gået ind og have skruet maleriet ned af væggen. Det er kun sat fast med mellem fire og seks skruer, siger vicepolitiinspektør Jens Ole Pedersen fra Ringkøbing Lokalpoliti.

Chok på tysk museum

Maleriet er speciallavet til kirken, som købte det for 340 kroner i 1904, og kunstværket har hængt i kirken siden 1939. Det er i dag vurderet til at være 10 millioner kroner værd.

- Jeg er meget chokeret over at høre, at maleriet er blevet stjålet. Det er ikke et typisk Emil Nolde-maleri, og derfor er det et meget specielt et af slagsen, siger dr. Christian Ring, der er direktør for Emil Nolde-museet i Tyskland.

Naivt med ulåst dør

Der er umiddelbart ingen tegn på indbrud, og kirken står uaflåst i dagtimerne. Det stjålne maleri måler 60 gange 80 cm, og tyvene har kunnet pille det ned med en almindelig skruetrækker.

- Normalt er malerier i den kaliber omgivet af sikkerhed på eksempelvis et museum. Jeg ved ikke, hvor normalt det er at have et så dyrt maleri hængende i en ulåst kirke, siger museumsdirektøren.

- Vi har syntes, det var så fint, så naturligvis skulle det deles, for det var jo vores alterbillede. Vi er jo ikke noget kunstmuseum, så vores alterbillede skulle da ses, såvel som i andre kirker. Så kald os bare naive - så har vi været det. Men vi har været stolte og ville gerne vise det frem, siger sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard.

Den manglende sikkerhed lavede TV MIDTVEST et indslag om i 2001 - se her:

01:28 Luk video