Mail belaster Støjbergs forklaring i sag om asylpar

En intern mail samt vidne afslører, at Støjberg blev kraftigt advaret om risiko for brud af konventionerne.

På førstedagen i Instrukskommissionen, der undersøger Inger Støjberg (V), optræder en mail, der går imod den tidligere udlændinge- og integrationsministers hidtidige forklaring i sagen om adskillelse af asylpar.

Den interne mail er sendt efter et koncernstyringsmøde møde 10. februar 2016, hvor adskillelsen af asylpar, hvor den ene er mindreårig, blev diskuteret.

Kommissionen skal undersøge Inger Støjberg, der som minister i 2016 gav en ulovlig instruks om at adskille asylpar. Den var ulovlig, fordi der skulle være en individuel vurdering af parrene, for eksempel hvis de havde børn.

Det vides ikke, hvem afsenderen af mailen er, men det er en intern mail fra Udlændingestyrelsen.

Mailen underbygger, at daværende afdelingschef i ministeriet Lykke Sørensen angiveligt skulle have advaret Inger Støjberg direkte.

Advarslen gik på, at Støjbergs instruks var i strid med loven, hvis ministeren ikke bevarede muligheden for undtagelser i sit ønske om at adskille asylpar.

- Der er meget stor risiko for brud på børnekonventionen, eksempelvis hvis vi hindrer en 15-årig i at bo sammen med en 24-årig ægtefælle, med hvem hun har et barn.

- Det oplyste Lykke på koncerndirektionsmødet på baggrund af vurdering fra Justitsministeriet, og Støjberg skulle have udbrudt, højlydt: Den risiko tager jeg gerne!

Den lægger sig dermed op af andre mails, der belaster den tidligere minister forklaring, som tidligere er blevet lækket til pressen.

Det gælder en anden intern mail fra daværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet, der også optræder torsdag.

- Mødet jeg var til i ministeriet efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen - uanset Børnekonventionen, når parret har et fælles barn, skrev han i februar i 2016.

Afviser at have gjort noget forkert

Torsdag vidner blandt andre Kasper Højvang Kyed, der er direktør for Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Han deltog i mødet, hvor Støjberg skulle være blevet advaret.

Det hævder hun, at hun ikke blev, og hun afviser at have gjort noget forkert. Men mails og Kyeds forklaring er en anden.

- Lykkes position var, at man formentlig ikke kunne adskille alle sammen, fordi der var nogle, der havde fælles børn, og det formentlig ville være i strid med konventionerne at adskille alle sammen, siger han.

Ombudsmanden har siden kaldt instruksen ulovlig og "særdeles kritisabel", og et syrisk asylpar er blevet tilkendt erstatning, fordi de blev tvangsadskilt i 2016.

Kommissionen blev nedsat af den socialdemokratiske regering efter magtskiftet ved folketingsvalget i juni 2019.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.