Mælkebønder griber i egen barm

Mælkebønderne har pumpet for meget mælk ud på markedet efter at kvoterne blev afskaffet, erkender mælkeproducenternes formand. Han efterlyser nu hjælp fra EU.

EUs mælkekvoter blev nedlagt i foråret. Og det har fået landmændene til at lave mere mælk. Fem millioner liter om ugen, bare i Danmark. På den måde har de medvirket til at prisen er faldet, og det er en stor del af den nuværende krise. Det erkender formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen.

- Halvdelen af det problem vi har lige nu, det stammer fra merproduktion, siger han til TV MIDTVEST i dag.

Kjartan Poulsen konstaterer, at landmændene altså har gjort situationen værre for sig selv. Men de har ikke haft noget valg, mener han.

- Vi har bare ikke andre håndtag at rykke i, end at prøve at producere noget mere, når prisen falder. For at opretholde vores indtjening.

Værste krise i mange år

Som TV MIDTVEST har beskrevet de seneste dage er mælkebønderne i den værste krise i mange år. Prisen er faldet med en krone per liter, på et år.

Kjartan Poulsen mener, at EU nu må på banen. Han foreslår helt konkret, at EU giver ophugningsstøtte. Altså betaler landmænd for at stoppe produktionen og slagte deres køer.

- Lige nu skal vi simpelthen have sænket produktionen. Lynhurtigt. Og derfor vil det være oplagt at gøre det den vej rundt, mener han.

Opkøb af mælk er en anden mulighed

EU HAR krisefonde, der kan træde til. Men i stedet for ophugningsstøtte bør unionen i stedet opkøbe mælken og destruere den, lyder det fra EU-parlamentariker Jens Rohde (V):

- Hellere det, end at vi går ind og destruerer på selve produktionen, for det er jo kortsigtet. På et tidspunkt, når tilstandene er normale, skulle vi jo gerne kunne producere noget mælk igen. Verden har faktisk behov for flere fødevarer, ikke færre, siger han til TV MIDTVEST.

Konkurser truer forude

Truslen om konkurs er lige nu overhængende for mange danske mælkeproducenter.

- Der skal reddes det, der kan nu, af mælkeproduktionen. Ikke kun i Danmark, vi er langt ude. Men i hele Europa, for det står rigtig slemt til alle steder, siger Kjartan Poulsen.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.