Mads fandt glæden som psykiater - men alt for få studerende gør som ham

Uddannelsen som psykiater har ikke den store tiltrækningskraft på de studerende fra Aarhus Universitet. Men for Mads Frandsen er helt modsat - han har fundet glæden ved jobbet.

2:40
Mads Frandsen er glad for jobbet som psykiater.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Der er alt for få medicinstuderende, der gør som Mads Frandsen og uddanner sig som speciallæge i psykiatri. 

Han er i dag læge på læge på Regionspsykiatrien Vest, hvor han i øjeblikket er ved at færdiggøre sin uddannelse som speciallæge i psykiatri. Mads Frandsen kunne dog sagtens bruge flere kollegaer med samme uddannelse i sin hverdag.

- Jeg kan godt forstå, hvis nogle medicinstuderende er lidt skræmte over at gå den vej. Det var jeg også selv, siger han. 

Ifølge Mads Frandsen er nogle medicinstuderende bange for at man kommer til at arbejde  meget alene i hverdagen.  

- Men som enkeltperson kan man gøre en stor forskel. Det er noget, jeg oplever i mit arbejde. Der mangler læger i psykiatrien, men det gør også, at man som læge i psykiatrien kan gøre en kæmpe forskel for patienterne. 

- Som psykiater er der en meget pragmatisk tilgang til lægegerningen, hvor man ikke nødvendigvis kan redde hele situationen på dagen, hvor patienten ankommer, men at man skal være en medhjælper til at få patientens liv til at fungere mere generelt. Det kan jeg rigtig godt lide, uddyber han. 

Interessen er der ikke

Bevæger man sig rundt i studiemiljøet på Aarhus Universitet, er det tydeligt, at det ikke er lægespecialet i psykiatri, der trækker mest i de studerende. 

Det gælder blandt andre for Mikkel Engholm, der er medicinstuderende på 5. semester. 

- For mig handler det om, at jeg gerne vil have noget, der er lidt mere 'hands-on', som man for eksempel får, hvis man vælger at blive kirurg. 

Også Ane Cecilie Jørgensen og Mette Lunddorf fra 6. semester har heller ikke psykiatrien øverst på deres liste. Planen er i stedet for at blive henholdsvis børnelæge og kirurg. 

- Man ved ikke så meget om det på nuværende tidspunkt i forhold til de andre specialer. Man mangler simpelthen noget oplysning om, hvordan en psykiaters hverdag kan se ud. Derudover er det et meget anderledes speciale end de andre, siger Mette Lunddorf. 

For Ane Cecilie Jørgensen er svaret noget mere simpelt

- Interessen ligger bare en anden vej.

Hverken Mette (tv.) eller Ane (th.) har planer om at blive psykiater.
Hverken Mette (tv.) eller Ane (th.) har planer om at blive psykiater.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Myterne lever

Derfor har man fra Region Midtjylland gjort en række ting for at tiltrække de unge læger til psykiatrien. 

I spidsen for det står Jakob Isøe Klærke, der er formand for psykiatri- og socialudvalget (SF) i Region Midtjylland. Han valgte selv at uddanne sig til psykiater, og nu vil han have flere til at gå samme vej. 

- Man skal møde psykiatrien i sin studietid og som yngre læge, når man er på vej til at blive speciallæge. Man skaber nogle myter, hvis man ikke kender faget godt nok. Dem skal vi have brudt ned. 

Derfor ærgrer det også Jakob Isøe Klærke, at psykiatrien er skrevet ud af den kliniske basisuddannelse for læger (KBU). Det betyder, at kun 10 procent af de studerende kommer til at arbejde med psykiatrien i deres kliniske basisuddannelse (KBU). 

- Derfor forsøger vi også at lægge pres på Folketinget og Sundhedsstyrelsen og overbevise dem om, at det ikke nytter noget, at man piller psykiatrien ud af KBU'en, siger Jakob Isøe Klærke.  

Udover at Jakob Isøe Klærke gerne vil have psykiatrien tilbage i den kliniske basisuddannelse, er der også taget fat på andre initiativer. Her er der tale om en psykiatrisk sommerskole og en kapagne, 'Hjerte og Hjerne', i samarbejde med de studerendes eget psykiatriske selskab. 

- På den måde får de studerende mulighed for at møde psykiatrien, afslutter han.