Lukkelov koster kiosker livet

Kioskejer begærer sine tre kiosker konkurs. Den hårde konkurrence efter afskaffelsen af lukkeloven betød et stort fald i omsætningen.

Da lukkeloven reelt blev afskaffet 1. oktober sidste år, betød det en helt ny situation for kioskerne, som pludselig fik nye og alvorlige konkurrenter i weekenden og om aftenen.

Det ved kioskejer Carsten Dahlsen fra Herning alt om - han har netop begæret sine tre kiosker i Herning og Ikast konkurs.

- Der er flere faktorer, men den væsentligste er lukkeloven. Nu kan man jo handle i Bilka og alle mulige andre steder indtil klokken 22. Det har betydet et så stort fald i omsætningen, at der var ikke noget at gøre, siger Carsten Dahlsen.

Flere butikker drejer nøglen om

Og kioskejeren fra Herning er langt fra alene. I de ni måneder, der er gået siden lukkelovens afskaffelse, har 331 kiosker og tankstationer drejet nøglen om. I året op til afskaffelsen var tallet 265, oplyser Retail Institute Scandinavia.

Og tendensen gælder også for de små købmænd.

- Der er ingen tvivl om, at lukkelovs-liberaliseringen - kombineret med mange discountbutikker i de mellemstore byer - har gjort det endnu vanskeligere at være mindre butik i landdistrikterne, siger direktør John Wagner fra De Samvirkende Købmænd.

Med lukkelovens afskaffelse er det nu tilladt for butikkerne at holde åbent hele døgnet alle ugens dage. Eneste undtagelse er 13,5 helligdage om året.