Løkke før samråd: Kritikere har bevisbyrden

Onsdag er der samråd i sagen om kvotekonger. Medlemmer af Venstre har ikke stået i kø for at komme statsministeren til undsætning, siger kommentator.

Kritikerne har ansvaret for at løfte bevisbyrden, mener Lars Løkke Rasmussen (V) forud for onsdagens samråd om statsministerens relation til kvotekonger - en lille gruppe fiskere, der sidder på store dele af fiskekvoterne.

På Twitter svarede statsministeren tirsdag en bruger, som Løkke mente insinuerede, at Løkke gav politisk indflydelse til gengæld for gaver.

- Du insinuerer, at min politik kan købes for penge (=korruption). Det har du - og ikke jeg - bevisbyrden for. Og det er ret alvorlige anklager, skrev statsministeren på det sociale medie.

Løkke har i et tidligere samråd kaldt det "ulækkert" og "uværdigt" at insinuere, at en relation skulle have indflydelse på Venstres politik med henvisning til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen.

Selv samme storfisker har givet Løkke en uges gratis brug af et sommerhus i Skagen til en anslået værdi af 10.000 kroner i fødselsdagsgave ifølge Ekstra Bladet.

Hametner står i spidsen for det årlige nytårsgilde i Thyborøn, hvor der indsamles penge til LøkkeFonden, som statsministeren har stiftet og er tidligere formand for.

Nedenstående Tweet fra Søren Pind (V) udløste en længere debat på det sociale medie, hvor også statsministeren deltog.

Løkke modtog gaven, før han blev statsminister, men indløste den i juli 2016, da han var statsminister. To måneder efter begyndte forhandlingerne om en ny fiskeriaftale, hvor et flertal i Folketinget pressede på for at få indgreb mod kvotekongerne.

Fiskeripakken blev i december vedtaget af et flertal i Folketinget uden om regeringen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) samt uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) gav tirsdag deres støtte til statsministeren, hæfter en politisk kommentator sig ved.

- Det har været påfaldende, at Venstres ministerhold eller folketingsgruppe ikke ligefrem har stået i kø for at komme ham til undsætning. Formentlig fordi, at de nu har prøvet det et antal gange.

- Det er klart mit indtryk, at man langt inde i Venstre og langt inde i regeringen er dødhamrende trætte af denne sag, siger politisk kommentator Hans Engell.

Mandag kom det via Fødevarewatch frem, at Løkke i januar 2016 mødtes med en mindre kreds af fiskere og drøftede en presserende dagsorden i dansk fiskeri - nemlig bestanden af den største industrifisk, tobis.

 

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.