Lokalopgør: Politi og FCM-tilhængere i kamp på åben gade

Ni anholdte og 35 sigtede efter jysk lokalderby mellem Viborg FF og FC Midtjylland. Midt- og Vestjyllands Politi kalder opførslen skræmmende.

Derbyet mellem Viborg FF og FC Midtjylland fredag aften endte 1-1 på banen. Men uden for banen var kampen en helt anden.

- Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har været nødt til at trække stavene til sådan en begivehed i Midt- og Vestjylland, så det ligger nogle år tilbage, siger Midt- og Vestjyllands overordnede leder af gårsdagens indsats, Poul Vestergaard-Lau.

Allerede inden selve fodboldkampen var begyndt kom Midt- og Vestjyllands Politi på overarbejde, da 150-200 FC Midtjylland-tilhængere ankom til værtshus Club 21 i Vestergade i Viborg ved 15-tiden.

- Her blev en af vores betjente ramt af dåse i hovedet og fik en to centimeter lang flænge, der efterfølgende måtte syes med to sting, fortæller Poul Vestergaard-Lau fra Midt- og Vestjyllands Politi.

- Det at man går på arbejde og ikke kan være sikker på, at man kommer hjem med liv og lemmer i behold, det hører ingen steder hjemme, siger Poul Vestergaard-Lau.

Måtte trække stavene

Politiet er normalt talstærkt til stede ved denne type højrisikokampe, men under normale omstændigheder kan politiet klare sig med god dialog.

- Vores dialogindsats, hvor vi møder fansene i øjenhøjde og uden sikkerhedsudstyr plejer at virke godt, men i dette tilfælde er der altså en gruppe fans, der ikke mener, at dette skal være en fredelig begivenhed, fortæller politichefen.

Da FCM-gruppen skulle fra værtshuset til stadion, var dialogindsatsen ikke tilstrækkelig. Flere tilhængere var maskerede, havde væbnet sig med kasteskyts som blandt andet øldåser og kanonslag.

Midt- og Vestjyllands Politi så sig derfor nødsaget til at sætte deres indsatsstyrke ind, ligesom de var nødt til at hæve stavene og slå på de voldelige fodboldbøller for at få grupperingen skilt ad.

- Det er faktisk lidt skræmmende. Nu har vi kørt dialogkonceptet i nogle år, og det betyder, at vi har haft færre tilskadekomne politibetjente, færre anholdelser, så at det går så galt i dag, det er jeg lidt uforstående overfor, siger Poul Vestergaard-Lau.

Var nødt til at indhente assistance

Midt- og Vestjyllands Politi anholdt i alt ni personer og sigtede 35 for ulovligheder i forbindelse med fodboldkampen. Sigtelserne omhandler alt fra vold mod tjenestemand, trusler og ulovligt fyrværkeri. Også en kontrollør på Viborg Station blev udsat fra vold.  

- Fodbold skulle gerne være en festlig begivenhed, og så er det jo helt uforståeligt, at man begynder at kaste ting efter politiet og at det udvikler sig på denne måde. Det hører ingen steder hjemme, siger Poul Vestergaard-Lau fra Midt- og Vestjyllands Politi.  

På grund af urolighederne var Midt- og Vestjyllands politi nødt til at indkalde assistance fra både Nordjyllands- og Østjyllands Politi.

Politiet har endnu ikke det fulde overblik over alle overtrædelserne, men der er hovedsagligt tale om FC Midtjylland-fans blandt de anholdte.  

 

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.