Lokale seminarier i farezonen

Regeringens udspil til en kommende finanslov truer flere af de videregående uddannelser her i landsdelen. Professionshøjskolernes budgetter skal nemlig barberes med to procent.

Frem til 2019 skal der på landsplan spares 842 mio. kr. på professionshøjskolerne, der blandt andet står for uddannelsen af pædagoger og lærere. Det betyder måske farvel til seminarierne i Silkeborg, Skive, Viborg, Holstebro, Ikast, Thisted og Nr. Nissum.

- Særligt på de små regionale udbudssteder kan det blive en udfordring at opretholde kvaliteten i uddannelserne, hvilket på sigt kan betyde,at en række mindre udbud, især i udkantsområderne må samles på færre steder, mener Harald Mikkelsen, der er formand for Danske Professionshøjskoler.

Der er ikke fundet nogen endelig løsning endnu, men lukninger vil formegentlig uundgåelige. 

- Vi bliver på sigt nødt til at samle uddannelserne i større byer, hvis vi skal leve op til de sparekrav, der stilles til os, siger formanden for professionshøjskolerne.

Ifølge uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen er det dog ikke regeringens hensigt at lukke lokale uddannelsesinstitutioner.

- Overodnet set er det ikke vores intention at der skal lukkes uddannelser, men vi giver ikke garantier, når vi lever i et dynamisk samfund, men jeg kan sige at min drøftelse med de uddannelsesinstitutioner, der måtte påtænke at lukke vil blive omfattende og alvorlig.

At sparerunden kan undgå at koste lukninger tror de radikales Andreas Stenberg ikke på. 

- Jeg tror, at det her kan ende med at blive rigtig slemt for de byer, der ikke er traditionalle universitetsbyer, fodi det koster penge at have små institutioner og det er en meget, meget stor besparelse på rigtig mange milliarder, så jeg tror, det kan ramme rigtig hårdt, når de her besparelser bliver ført ud i livet.

Han frygter, at besparelserne kommer til at betyde en yderligere affolkning af yderområderne.

- Det hænger ikke sammen, at man gerne vil have udvikling i hele landet og samtidig laver en massiv stordriftsbesparelse på uddannelse, fordi det vil betyde, at endnu flere unde flytter væk og ikke kommer tilbage. Derfor kan det her vise sig at ramme rigtig hårdt. 

Den præmis køber Uddannelses- og Forskningsministeren dog ikke. 

- Jeg er overbevist om, at uddannelsesinstitutionerne kan håndtere den her opgave uden at lukke uddannelsesinstitutioner rundt om i landet, siger Esben Lunde Larsen. 

Se hele interviewet med ministeren her:

Se hele interviewet med Andreas Stenberg fra de radikale:

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.