Lokale kræfter jubler: Enigt folketing vil finde penge til oprydning af Høfde 42

Regeringen skal arbejde på at finde flere penge til oprydning efter de ti største jordforureninger i Danmark.

Høfde 42
Foto: Peter Pedersen

Der er penge på vej til rensningen af det giftige sand ved Høfde 42 på Harboøre Tange.

Et enigt folketing pålagde i dag regeringen hurtigst muligt at finde penge til endelig at få ryddet op efter Danmarks ti såkaldte generationsforureninger. 

Ét af dem er Høfde 42, der i 1950’erne og 1960’erne blev brugt som affaldsdepot for Cheminovas produktion af pesticider.

Dagens aftale vækker stor glæde hos Signe Munk, der er SF’s klimaordfører.

- Det er en kæmpe sejr og et vigtigt skridt frem mod, at vi får renset op efter generationsforureningerne. Der står sort på hvidt, at regeringen hurtigst muligt skal arbejde på at få fundet finansieringen, siger hun.

Generationsforureningerne er jordforureningerne, der udgør en særlig risiko for grundvandet eller menneskers sundhed. 

Afgørende skridt i mangeårig kamp

Én af de lokale, der i mange år har kæmpet for at få oprenset de forurenede områder på Harboøre Tange, er  Bjarne Hansen. Han deler Signe Munks begejstring. 

- Det er alletiders. Nu er der endelig et bredt flertal i folketinget, der er indforstået med, at der skal handles nu. De er med til at presse regeringen, så vi til næste finanslovsforhandlinger forhåbentligt får noget konkret, siger han. 

Bjarne Hansen har i mange år kæmpet for at få ryddet op på Harboøre Tange. 
Bjarne Hansen har i mange år kæmpet for at få ryddet op på Harboøre Tange. 
Foto: TV 2

Bjarne Hansen fortæller, at han også var til en debat i folketinget i 2016 om Høfde 42, og selvom rensningen af området fortsat ikke er finansieret, mener han, at der er sket meget. 

- Debatten i dag er af en helt anden karakter. Nu ser vi, at Venstre står og taler positivt om at få det væk. Jeg tror på, at det bliver til noget, når der er så stort et flertal, siger han. 

I mange år har Region Midtjylland og skiftende regeringer slogedes om, hvem der skulle finansiere oprensningen.

Men nu ser det ud til, at der er taget et stort skridt, lyder det fra Jørgen Nørby, der er formand for Regional Udvikling i Region Midtjylland.

- Jeg har en fuld tro på, at når et samlet folketing siger, at midlerne skal findes, så finder man dem også.

Minister vil ikke sætte årstal på

Regeringen har tidligere fået massiv kritik, da der ikke blev sat ekstra penge af til oprydning af jordforureningen ved den seneste finanslov.  

SF og Venstre havde i dag kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i en forespørgselsdebat for at få hendes svar på, hvad regeringens næste skridt i forhold til de store jordforureninger var.

Og nu lover regeringen altså hurtigst muligt at finde yderligere finansiering.

- Jeg er glad for, at alle folketingets partier er enige om, at opgaven med generationsforureninger er vigtig. Og jeg anerkender, at der er en utålmodighed fra for eksempel borgergrupper. Det har jeg fuld respekt for. Fortidens synder har konsekvenser for lokalområderne, siger Lea Wermelin.

Ministeren vil imidlertid ikke svare på, hvornår Region Midtjylland og de øvrige regioner med generationsforureninger kan forvente at se pengene tikke ind på bankkontoen.

- Det er for tidligt at sætte et årstal på, men jeg synes, man skal glæde sig over, at alle partier anerkender, at det er en meget stor og vigtig opgave - men også at det vil kræve en særskilt finansieringsmæssig prioritering, hvis den opgave skal løftes. Det er det, vi nu kigger på hurtigst muligt, siger hun.

SF’s Signe Munk pointerer også, at vi ikke er i mål, før pengene er på bordet, og arbejdet er sat i gang.

- Men det er et kæmpestort og afgørende skridt mod langt om længe at få ryddet op i fortidens synder, siger Signe Munk.  

2:32