Lokalaviser skal have støtte på bekostning af de store

Det er vigtigt at støtte den lokale og regionale journalistik, fastslår kulturminister Mette Bock (LA).

Rundt omkring i landet bliver der produceret massevis af god journalistik, både i de regionale dagblade og i de husstandsomdelte aviser, der dumper ind i postkassen hver uge.

Sådan lyder det fra kulturminister Mette Bock (LA), da hun torsdag præsenterer regeringens udspil til de næste fem års mediepolitik. Derfor vil regeringen øge støtten til de regionale og lokale medier.

- Der bliver lavet rigtigt godt lokalt journalistisk stof, siger Mette Bock.

Støtten skal øges på bekostning af de landsdækkende medier, står der i udspillet.

Regeringen vil derfor sænke det maksimale tilskudsbeløb, hvert enkelt medie kan modtage i mediestøtte, for at få råd til at øge støtten til de mindre aviser.

Det fremgår ikke af udspillet, hvad regeringen har tænkt sig, at loftet skal være. Og det er fordi, regeringen endnu ikke har lagt sig fast på, hvad den vil spille ud med, siger Mette Bock til Ritzau.

- Det, der er vigtigt at signalere med udspillet, er, at vi ønsker at forskyde vægtningen fra de landsdækkende medier til de regionale medier.

Hun siger også, at der sandsynligvis er medier, der vil blive ramt af det, fordi de får for meget støtte i dag.

- Men jeg kan ikke sige, præcist hvem det er, og hvordan det vil falde ud.

Samtidig med, at regeringen ønsker at styrke den lokale og regionale journalistik, lægger den op til at spare to procent årligt på TV2's regioner.

Mette Bock mener ikke, at det er selvmodsigende, netop fordi TV2's regioner jo ikke er de eneste lokale medier, forklarer hun.

Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på, hvor meget støtte, et medie maksimalt skal kunne få.

Støttepartiet Dansk Folkeparti er enig i, at der er brug for mere støtte til de lokale aviser. De er presset af, at annoncemarkedet er rykket over på internettet, mener partiformand Kristian Thulesen Dahl.

- For demokratiets skyld er det vigtigt, at lokaljournalistikken er stærkt tilstede i alle kommuner i landet, skriver Thulesen Dahl i en kommentar til medieudspillet.