Løj om fredninger: Danmark gav FN forkert tal

Danmark har oplyst et for højt antal naturfredninger i den landerapport, som hvert fjerde år sendes til FN.

Miljøstyrelsen indrømmer over for avisen Kristeligt Dagblad, at Danmark i cirka ni år har indgivet et for højt antal naturfredning til FN i en såkaldt landerapport, der afleveres hvert fjerde år.
    
Indrømmelsen kommer fra konstitueret kontorchef Nina Holst.
    
- Det er desværre rigtigt, at der i perioden før, fra cirka 2005 til 2013, blev brugt et tal på cirka 6000 fredninger, der er for højt, siger hun til Kristeligt Dagblad.
    
- Desværre er det ikke lykkedes at fjerne tallene alle steder, og det har sneget sig ind i landerapporten til FN i 2014
    
Fejlen er blevet opdaget af forfatter Kjeld Hansen. Han har skrevet bogen "Det Store Svigt". Ifølge ham har tallet så sent som november 2016 stået på Miljøstyrelsens hjemmeside.
    
Det er ifølge Nina Holst "meget muligt", men fejlen er nu rettet.
    
Der hersker dog uenighed om, hvad det rigtige tal er. Ifølge Miljøstyrelsen ligger det på omkring 5000.
    
Kjeld Hansen når frem til 1843. Han mener, at Miljøstyrelsen gør tallet kunstigt højt ved at tælle ophævede og afviste naturfredninger, samt hvad han kalder "ret og kravl".
    
Danmarks Naturfredningsforening møder nyheden med undren og kritik.
    
- Man har simpelthen ikke styr på det. Man mener åbenbart ikke, at det er væsentligt, at Danmark er pålidelig med disse oplysninger, siger præsident Ella Maria Bisschop-Larsen til Kristeligt Dagblad.
    
Kjeld Hansens bog med afsløringen af det fejlagtige tal får nu foreningen til selv at skabe sig et overblik over antallet af naturfredninger.
    
Naturfredningsforeningen mener egentlig, at det er en opgave for myndighederne. Men de svigter ifølge præsidenten deres opgave.
    
Nina Holst afviser over for Kristeligt Dagblad, at det fejlagtigt høje tal er et forsøg på at male et skønmaleri af forholdene i Danmark.
    
/ritzau/
  


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.