Lille mærke skal få farten ned på hovedveje

Kantpælene langs flere midt- og vestjyske veje er blevet udstyret med et lille mærke, der skal få folk til at overholde fartgrænsen.

Det er velkendt, at vejene i Midt- og Vestjylland med deres lige strækninger og jævne asfalt i mange år har været præget af bilister med lidt for tunge fødder. 

Det skal nye kantpæle være med til at lave om på. 

Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse. 

Langs med fire midt- og vestjyske hovedveje har Vejdirektoratet udstyret de klassiske, hvide kantpæle med et nyt mærke, der skal få folk til at holde sig til de 80 km/t, som hastighedsgrænsen hedder. 

- Vi har mange ulykker, der skyldes for høj fart og uopmærksomhed – ikke mindst på landevejene. Derfor vil vi gerne teste, om trafikanterne sænker farten, hvis de hele tiden bliver mindet om hastighedsgrænsen på 80 km/t, siger afdelingsleder Niels Skjøde Agerholm fra Vejdirektoratet i pressemeddelelsen. 

I alt er seks strækninger, hvor gennemsnitsfarten er over de tilladte 80 km/t, udvalgt til forsøget. 

Det lille røde mærke er klistret på hver eller hver anden kantpæl i højre side af vejen.

Mærket sider langs i alt godt 35 kilometer statsvej.
Mærket sider langs i alt godt 35 kilometer statsvej.
Foto: Vejdirektoratet


Kan blive bredt ud

I første omgang er der tale om en forsøgsordning, der blev sat i værk i efteråret 2020. 

Inspirationen til forsøget kommer fra Holland, hvor man længe har angivet den aktuelle hastighedsgrænse med meget korte intervaller på tavler langs vejen. 

Derudover har Vejdirektoratet selv tidligere lavet forsøg med markering af den generelle hastighed på 80 km/t på almindelige hastighedsskilte. Det var med til at sænke gennemsnitshastigheden, skriver Vejdirektoratet. 

Forsøget slutter til efteråret, hvorefter Vejdirektoratet vil evaluere og vurdere, om der er grundlag for at sætte lignende fartmærker op andre steder i landet. 

Disse strækninger er udvalgt til forsøget: