Lejere raser over ghettoplan

Flere lejere og politikere opfordrer Regeringen til at holde fingerene væk fra Landsbyggefonden, som er lejernes opsparing.

Lejerne er rasende over udsigten til at miste 12 milliarder fra Landsbyggefonden, der oprindeligt skulle have finansieret renoveringer af tusindvis af lejligheder.
Lejerne er rasende over udsigten til at miste 12 milliarder fra Landsbyggefonden, der oprindeligt skulle have finansieret renoveringer af tusindvis af lejligheder.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Flere tilslutter sig nu koret af kritikere, der er i mod, at Regeringen vil finansiere sin ghettopakke med penge, som lejere har indbetalt til en fond. Det betyder, at lejerne her i landsdelen må vente rigtig lang tid på at få deres bolig renoveret, fordi de opsparede penge i stedet skal bruges på ghettoerne.

Kirsten Lauritsen er en af de lejere, som ikke forstår, hvorfor hun skal betale for ghettoplanen. 
Kirsten Lauritsen er en af de lejere, som ikke forstår, hvorfor hun skal betale for ghettoplanen. 
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Kirsten Lauritsen fra Viborg er en af de lejere, der havde set frem til, at hendes lejlighed ville få et løft. Men nu bliver det efter Regeringens planer ikke til noget foreløbig.

- Jeg synes, det er så urimeligt. Jeg kan slet ikke forstå, at politikerne vil være det bekendt, siger hun.

Som TV MIDTVEST fortalte i Indblik Søndag bor mange midt- og vestjyske lejere i en lignende situation, hvor deres lejligheder trænger til renoveringer. Lejerne har betalt til fonden gennem huslejen, men nu vil Regeringen altså bruge 12 milliarder fra Landsbyggefonden til ghettoplanen. 

- Jeg er da forarget over, at man vil bruge midlerne fra fonden for at rette op på de udfordringer, der er i nogle andre udsatte boligområder rundt omkring i landet, siger borgmester i Struer Kommune Niels Viggo Lynghøj (S). 

Politisk uenighed 

Der er stor politisk uenighed om Regeringens måde at finansiere indsatsen på ghettoområdet. 

- Jeg synes, at det vil være klædeligt for Regeringen, hvis man fandt nogle eksterne penge. Man kunne for eksempel tage nogen fra råderummet, og så investere de penge i at få ghettoområderne til at være et bedre sted at bo, siger Karin Gårdsted fra Socialdemokratiet. 

Mens Venstre siger, de er lydhør over for andre finansieringsmuligheder, så afviser de samtidig, at der har været bedre forslag til en finansiering af ghettoindsatsen på bordet.

- Der vil stadig være penge tilbage til prioriteringer ved lejeboligerne. Selvfølgelig bliver prioriteringen hårdere, det er der ingen grund til at lægge skjul på. Men vi står på mål for den finansieringsmodel, som regeringen har foreslået. Kritiske partier er velkommen til at komme med en anden pose penge, for jeg hører jo, at alle er interesseret i at løse problemerne med ghettoerne, siger Kristian Pihl Lorentzen (V), der er medlem af Transport-, Bygnings- og Boligudvalget. 

Ifølge Karin Gaardsted burde man kunne finde et kompromis.

- Man kunne jo også have lavet en halv-halv løsning. At halvdelen af pengene kom fra statskassen og den anden halvdel fra Landsbyggefonden. Det tror jeg ville have været langt mere spiseligt for lejerne rundt omkring i Danmark, konstaterer hun. 

3:24
 
9:57
Lejerne i de almene boliger skal betale for regeringens opgør med parallelsamfundene i ghettoerne