Langballe risikerer retssag

Straffesag på vej mod Dansk Folkepartis Jesper Langballe for racistiske udtalelser. Rigsadvokaten vil ophæve immunitet.

Jesper Langballe, der er valgt i Vestjyllands Storkreds for Dansk Folkeparti, sagde omkring nytår, at muslimske fædre ikke kun nøjes med at voldtage deres døtre, men at de også slår dem ihjel, de såkaldte æresdrab, og i øvrigt vender det blinde øje til onklers voldtægt. Nu vil rigsadvokaten have ophævet Langballes parlamentariske immunitet, så der kan føres en straffesag mod DF'eren.

Det bliver folketingsmedlem Jesper Langballes (DF) 178 kolleger, som kommer til at afgøre, om han kan tiltales for racistiske udtalelser.

Thor P. forventer ophævelse

Folketingets formand Thor Pedersen forventer, at tinget ophæver Jesper Langballes parlamentariske immunitet, så han kan retsforfølges for racistiske udtalelser, skriver Ritzau. Formanden har nu officielt modtaget en henvendelse fra justitsminister Lars Barfoed (K), hvor han anmoder om tingets samtykke til, at der rejses tiltale mod Jesper Langballe.

- Sagen vil blive forelagt for Udvalget for Forretningsordenen, der vil afgive en betænkning og indstilling til Folketinget. Folketinget stemmer efter udvalgsbehandlingen om ophævelse af Jesper Langballes parlamentariske immunitet, og det er min forventning, at det sker, siger Thor Pedersen.

Ifølge grundlovens paragraf 57 kan intet medlem af Folketinget "uden dettes samtykke tiltales eller underkastes fængsling af nogen art, medmindre han er grebet på fersk gerning".

Jesper Langballe er sigtet efter straffelovens paragraf 266b - den såkaldte racismeparagraf.

Andre har prøvet det før

Siden 1955 har 37 medlemmer af Folketinget få ophævet deres parlamentariske immunitet.

Senest ophævede Folketinget i 2004 Flemming Oppfeldts (V) parlamentariske immunitet, efter han var blevet sigtet for anden kønslig omgang end samleje med en mindreårig dreng


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.