Landstræner om omstridt regel: Den ødelægger spillet

Håndboldforbundet siger, at den er kommet for at blive - men Klavs Bruun Jørgensen mener, at syv mod seks reglen bør afskaffes.

Landstræner Klavs Bruun Jørgensen. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Landstræneren for de danske håndboldkvinder, Klavs Bruun Jørgensen, støtter de mange ligatrænere, der kæmper for at få afskaffet den såkaldte syv mod seks regel i håndbold.

28:00

Se debatten om syv mod seks i Overtrådt her.

Luk video

- Grundlæggende synes jeg egentlig bare, at den skal væk, så vi kan få det spil, som det egentlig var tiltænkt til at starte med, siger Klavs Bruun Jørgensen i TV MIDTVESTs håndboldmagasin Overtrådt.

Reglen, der blev indført i sommeren 2016, betyder, at et håndboldhold kan tage målmanden ud og sætte en ekstra markspiller ind - uden at give en markspiller en overtrækstrøje på. 

Det er altså ligegyldigt, hvilken spiller, der efter angrebet løber ud for at give plads til målmanden, og den ændring har betydet store omvæltninger på banen.

Klavs Bruun Jørgensen peger i Overtrådt på, at reglen er med til at ødelægge overtals- og undertalsspillet, og at den udvisker forskellen mellem gode og dårligere hold.

- Svagere hold, som på papiret ikke har en chance, hvis man spiller seks mod seks, starter kampene med at spille syv mod seks, og så har de lige pludselig en chance. Det bryder jeg mig ikke specielt meget om, siger landstræneren.

DHF: Reglen er kommet for at blive

Syv mod seks reglen gav fra starten stor debat, og på det seneste er debatten blusset op igen med krads kritik fra flere ligatrænere - blandt andre Nicolej Krickau fra GOG.

Formanden for Dansk Håndbold Forbund, Per Bertelsen, sagde i sidste uge til Overtrådt, at reglen er kommet for at blive. Han henviste blandt andet til, at en evaluering efter herre-VM i Frankrig ikke viste stor modstand mod reglerne.

Men forbundet vil altså få et andet svar, hvis man spørger den danske landstræner på kvindesiden.

- Jeg er jo i en helt anden grøft. Jeg synes, at man skal forbyde målmanden at komme over midten, så vi får det spil, der har bestået i rigtig mange år, og som folk godt kan lide i stedet for, at vi skal til at spille det på en helt ny måde, siger han.

Svarer til at ophæve offside i fodbold

Landstræneren benytter også selv muligheden for en ekstra markspiller - men vild med det bliver han aldrig. Han husker blandt andet, hvordan det gik, da Danmark under VM vandt over Japan - ikke mindst takket være syv mod seks reglen.

- Bagefter var jeg ude at sige, at jeg var glad for sejren, men ked af den måde, den blev til på. Jeg synes jo, at et hold som Japan skal belønnes for, at de kan noget ekstraordinært, men det bliver de ikke. De får bare sådan nogle kæmpe store danskere ned i hovedet, som de har svært ved at holde.

Cheftræneren for Silkeborg-Voels ligahold, Jakob Andreasen, erklærer sig i Overtrådt enig med landstræneren, og det samme gælder den tidligere håndboldtræner Lars Friis-Hansen.

- Jeg synes, at reglen er skabt af nogle mennesker, der ikke forstår spillet. Det her svarer jo rent faktisk til, at man for eksempel ophævede offside-reglen i fodbold. Det er på samme niveau, for spillet bliver ændret så radikalt, siger Lars Friis-Hansen.