Landsdommere: Støjbergs stramning gør ingen forskel

Retspræsident i Vestre Landsret Helle Bertung mener ikke, det har haft nogen effekt, at udlændingeloven i 2016 blev strammet med to ord.

Fra både Østre og Vestre Landsret lyder det, at det reelt ikke har nogen betydning, at Støjberg sidste år strammede reglerne om udvisning af kriminelle udlændinge.

Nu bebuder Støjberg nye stramninger. Det skriver Politiken søndag.

Da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sidste år ville stramme udlændingeloven, lød det, at nu ville hammeren falde.

quoteDet er min personlige opfattelse, at tilføjelsen af »med sikkerhed« ikke ændrer på realiteten.

 Helle Bertung, retspræsident i Vestre Landsret

Konkret bestod stramningen i, at hun fik tilføjet de to ord »med sikkerhed« i loven, så domstolene fremover kun måtte undlade at udvise kriminelle udlændinge, hvis en udvisning i det konkrete tilfælde med sikkerhed ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Retspræsident i Vestre Landsret Helle Bertung mener ikke, tilføjelsen har nogen betydning for, om kriminelle udlændinge bliver udvist eller får lov at blive.

- Det er min personlige opfattelse, at tilføjelsen af »med sikkerhed« ikke ændrer på realiteten, som er, at der efter loven skal ske udvisning, medmindre det strider mod vores internationale forpligtelser, siger Helle Bertung til Politiken.

Hun understreger, at hun ikke vil signalere, at domstolen ikke ønsker at følge tilkendegivelserne fra Folketinget.

Fra Østre Landsret stemmer landsdommer og pressekontaktdommer Katja Høegh i.

- Realiteten, som også var realiteten, før man indsatte »med sikkerhed«, er, at domstolene skal udvise, medmindre det strider imod Danmarks internationale forpligtelser, siger Katja Høegh til Politiken. 

Politiken har bedt om et interview med Inger Støjberg, der dog kun vil sende et skriftligt citat:

- Jeg har ikke nogen grund til at tro, at domstolene har tilsidesat lovgivers ønske om at udvise flere, og jeg konstaterer også, at udtalelserne fra de to retter ikke baserer sig på en egentlig analyse af domspraksis«, forklarer hun og tilføjer:

- Men regeringen er også af den overbevisning, at der er et rum for at udvise flere, og det er netop baggrunden for, at regeringen nu vil skrive direkte ind i udlændingeloven, hvad det er for nogle typer, vi ønsker udvist.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.