Landsdækkende "store hyledag"

Første onsdag i maj hyler landets faste sirener. Men sirenerne har allerede været i brug én gang før i år.

06052015 sirene.jpg

Onsdag klokken 12 vil den kendte hyletone, der stiger hurtigt og falder langsomt, lyde gentagne gange, når landets sirener udsender deres varslingssignal. Varslingen er en årlig test, der finder sted den første onsdag i maj hvert år. Og den er der ikke kun for at tjekke, om teknikken virker.

- Vi får gjort folk opmærksomme på, hvordan man skal forholde sig, hvis sirenerne hyler, når det er alvor, siger projektleder i Beredskabsstyrelsens Center for Krisekommunikation Lars Aabjerg Pedersen.

Onsdag er der kun tale om en test, som danskerne ikke behøver handle på. Men havde det været alvor, er der en fast praksis, som danskerne skal følge, når sirener starter.

- Det man skal gøre, det er, at man skal gå inden døre, lukke døre og vinduer og så skal man holde sig orienteret via DR og tv, lyder det.

Sirener allerede brugt i år 

Over 1000 sirener sættes i gang på "store hyledag", som den kaldes af Beredskabsstyrelsen. Det er alle landets faste sirener, der testes. De dækker omkring 80 procent af landet. Der er også yderområder i landet, hvor der ikke er faste sirener. I nødstilfælde kan politiet her køre ud med mobile sirener. Men det sker dog ikke onsdag.

Selv om der kun er én årlig dag, hvor sirenerne testes, har sirenerne allerede været brugt lokalt i år. Det skete i april, da Beredskabsstyrelsen skulle advare om giftig røg i Hedensted.

I sidste halvår af 2016 var sirenerne lokalt i brug fire gange landet over.

De gamle sirener er dog ikke det eneste redskab, som Beredskabsstyrelsen har til at kommunikere med. Meddelelser, der skal ud til befolkningen, sendes de ud gennem medierne. Men også via en ny app, som man kan downloade og modtage varslinger på.

/ritzau/