Landmand stort set færdig med høsten: Har aldrig oplevet noget lignende

Landmænd høster rekordtidligt. Endnu en historie om den varme sommer.

Den varme og ikke mindst tørre sommer kan i den grad mærkes hos landmændene, der, selv om kalenderen endnu skriver juli, allerede er i gang med at høste det sidste på markerne. 

Det er mindst tre uger tidligere end normalt. Samtidig kan de begynde at gøre status på udbyttet af den ualmindeligt varme sommer.  

- Ja, det ville jeg aldrig have troet, hvis du havde sagt det for et halvt år siden, siger John Kristensen.

August måned er end ikke begyndt endnu, men han er ved at have høsten i hus. 

- Det er virkelig specielt. Jeg har selv været med i 30 år, og det her har jeg aldrig prøvet før, siger John Kristensen fra Herning. 

Landmand, Sven Agergaard, kigger nærmere på afgrøden. Marken her har ikke haft besøg af vandingsmaskinen. Der har simpelthen ikke været tid nok. Han vurderer, at udbyttet er under 50 procent af det normale. 
Landmand, Sven Agergaard, kigger nærmere på afgrøden. Marken her har ikke haft besøg af vandingsmaskinen. Der har simpelthen ikke været tid nok. Han vurderer, at udbyttet er under 50 procent af det normale. 
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Normalt melder landmændene først om færdig høst i slutningen af august. I år er høsten mange steder ved at være i hus.

Svært at konkludere noget entydigt om udbyttet

Et gammelt ordsprog lyder, "hede giver hvede". Nogle marker fra, hvor John Kristensen høster, kan Sven Agergaard konstatere, at de hvedemarker landmændene har passet med vandingsmaskinen giver et fint udbytte. Nogle steder endda mere end normalt.

 Uheldigvis betød sidste års våde efterår at der blev sået færre hvedemarker i Danmark. 

- Det er jo altid et spil om, hvilke afgrøder det er bedst at have. Det ved vi jo aldrig på forhånd. Det er noget med vind og vejr. I efteråret ville vi gerne have sået noget mere hvede. I år kommer det virkelig til at ramme hårdt, at vi ikke fik sået, siger Sven Agergaard. 

Med den ekstreme tørke har strålerne fra vandingsmaskinerne betydet en kæmpe forskel. Men landmændene har ikke kunne nå alle marker og derfor har nogle måtte tørste i heden. Der, hvor vandingsmaskinen ikke har været på besøg giver udbyttet under 50 procent end normalt, skyder Sven Agergaard. 

 

- Vårbyggen har ikke fået vand nok, konstaterer Sven Agergaard. 
- Vårbyggen har ikke fået vand nok, konstaterer Sven Agergaard. 
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

- Det betyder i hvert fald, at det har været en let høst. Det har været tørt, det, der er blevet høstet. Men udbytterne har selvfølgelig ikke været så høje, siger Henning Frostholm, der er planteavlsrådgiver hos SAGRO.

Ifølge Henning Frostholm, er det svært at konkludere noget om udbyttet for alle landmænd og afgrøder. Mange forskellige forhold gør sig gældende. For eksempel spiller det en stor rolle, hvilken afgrøde, der står på marken og om marken ligger højt eller lavt. 

- Udbyttet svinger utrolig meget. Vi har nok også oplevet i år, at der er forskel uvandet sandjord. Nogle steder har det givet 25 tønder pr. Hektar. Andet har givet 40-50 tønder pr. hektar. Det betyder nok, at sandjorden er ringere, end vi har regnet med mange steder, siger Henning Frostholm. 

- I den anden ende har vi de vandede jorde, som stort set giver normalt udbytte, siger planteavlsrådgiveren, Henning Frostholm.

Samlet set kan høsten dog ikke siges, at have været god, mener Henning Frostholm. Samlet, gætter han på, at høsten ligger 20-30% under normalt. 

- Det er den størrelsesorden, det ligger i, når vi tager alle afgrøder og alle jordtyper med. Der er nogen, der er uheldige at have en stor andel vårsæd. Det er især vårsæden, der er presset, af det vejr vi har haft her i sommer, siger Henning Frostholm.   

SAGRO har afdelinger spredt ud over det meste af Midt- og Vestjylland. Alt afhængigt af typen af afgrøde, vil mellem 65 og 95 procent af afgrøden være i hus med udgangen af denne uge ifølge SAGROs prognose.

 

 

 

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.