Landmænd kan miste milliarder

De kommende dage forhandler medlemslandene i EU om et nyt EU-budget. Og de forhandlinger kan blive dyre for de danske landmænd. Der er nemlig lagt op til, at der skal skåres kraftigt i landbrugsstøtten.

EU-præsident Herman Van Rompuy har fremlagt det budgetforslag, som de kommende dages forhandlinger tager udgangspunkt i. I det forslag er der lagt op til, at de danske landmænd mister 1,6 milliarder kroner årligt i landbrugsstøtte.

Samtidig kan landmændene blive ramt yderligere. De enkelte medlemslande har nemlig mulighed for at skære yderligere 15 procent og overføre dem til landdistriktsmidler. Det skriver Jyllands-Posten.

- Hvis budgetforslaget vedtages, vil det være et ganske alvorligt slag mod økonomien i dansk landbrug. En del landmænd er stærkt forgældede og har svag indtjening. Hvis de mister så stor en del af støtten så hurtigt, vil det formentlig få læsset til at vælte for en del, siger Henrik Zobbe, direktør ved Fødevareøkonomisk Institut, til Jyllands-Posten.

Hvis forslaget bliver vedtaget og Danmark vælger at overføre penge til landdistriktsmidlerne, vil den direkte landbrugsstøtte blive reduceret med 39 procent i gennemsnit.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.