Landmænd kan forbydes at sprøjte på egen jord nær drikkevand

En ny afgørelse slår fast, at kommuner kan forbyde landmænd og privatpersoner at sprøjte på egen jord.

Kommuner kan godt forbyde landmænd og private haveejere at bruge godkendte sprøjtemidler i områder tæt på drikkevandsboringer.
    
Det er resultatet af en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, som DR har fået indsigt i.
    
Sidste år gav Egedal Kommune sprøjteforbud til ni landmænd og tre haveejere, som efterfølgende har klaget til nævnet. De mener, at kommunen mangler faglige argumenter for at forbyde brugen af pesticider.
    
- Det er en lettelse og en glæde. Det er så afgørende vigtigt, fordi det er med til at sikre rent drikkevand for fremtidige generationer, siger formand for Teknik og Miljøudvalget i Egedal Kommune Peter Hansen (SF) til DR.
    
Han forventer, at Egedal-afgørelsen kan skabe præcedens for andre kommuner, som også vil gennemføre sprøjteforbud på udvalgte jorde.
    
- Det får betydning for hele Danmark. Jeg forventer, at de andre kommuner, som sidder i en lignende situation, følger i slipstrømmen af Egedal Kommune, siger Peter Hansen.
    
Landbruget har tidligere meldt ud, at det er klar til at gå rettens vej, hvis det skulle ende med et nederlag i klagenævnet.
    
Det er ikke lykkes DR at få en kommentar fra Landbrug & Fødevarer.
    
Landbruget har lignende klagesager kørende i Sønderborg, Aalborg og Aarhus.
    
Flere kommuner arbejder på indsatsplaner for drikkevandsbeskyttelse, som kan føre til endnu flere sprøjteforbud i fremtiden.
    
/ritzau/