Landmænd kæmper for den sidste høst

Det så længe ud til, at høsten ville komme tidligt i hus I år, men nogle steder er det gode vejr kommet for tidligt. Nu frygter landmænd for den sidste høst.

Der var længe tale om rekordtidlig høst, og solen stod højt over kornmarkerne, der fra en kant blev gjort mindre af mejetærskerne.

Men solstråler er afløst af regnskyl, og nu frygter landmænd, at de ikke når at få høsten i hus.

- Hvis det bliver ved med at regne 14 dage endnu, så begynder det virkelig at gøre ondt, så begynder vi at få et stort tab, både kvalitetsmæssigt men også et stort spild. Kvaliteten betyder også meget, hvis det begynder at spire, siger landmand Hans de Neergaard fra Vindum Overgård i Bjerringbro.

Mangler en femtedel

Hans de Neergaard mangler stadig at høste godt 100 hektar. Det svarer til en femtedel af hans afgrøder, på trods af den ellers lange og tørre sommer.

- Den første del af høsten gik utrolig godt, men det var ikke ordentlig modent, så vi kunne nå at høste det, inden regnen kom, forklarer Hans de Neergaard.

Landmændene tripper

Vandprocenten skal ned på 20 procent før hveden kan blive høstet. Lige nu ligger den på omkring 26 procent, oplyser LMO i Viborg.

- Landmændene tripper, der er der ingen tvivl om. Det her er et helt års anstrengelser der skal høstes, så det er eksamenstid, og det er klart man gerne vil være færdig, siger Rasmus Trads Møller Nielsen, der er planteavlskonsulent i LMO Viborg.

Landmændene frygter et udbyttetab på mellem 5 og tyve procent.

 

01:39 Luk video