Landmænd er tvunget til at sprøjte

Rigide regler betyder, at regionens landmænd er tvunget til at tvangsmodne deres afgrøder, hvis de skal nå at få høsten i hus.

Senest d. 20. august skal landmændene så efterafgrøder. Men den kolde sommer betyder, at mange endnu ikke har høstet deres korn. Derfor må de nu sprøjte for at få kornet klar til høst.

- Det er lidt fjollet, at regler, som egentlig er lavet for at lave et godt miljø, tvinger os til at bruge roundup, som man også mener, er dårligt for miljøet.

Det mener landmanden, Jens Erik Nielsen, fra Bækmarksbro.

Regler skal være mere bøjelige

Regeringen anerkender problemet og mener, at det fremover skal være muligt for landmændene helt at undgå tvangsmodningen ved at søge dispensation, hvis vejret eksempelvis påvirker høsten.

Det forklarer Thomas Danielsen, der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget for Venstre:

- Der er brug for hurtig handling på det her område, hvis vi skal nå at rette op på nogle af de udfordringer, som vi har overtaget. Derfor er der nu både udvalgsmøde, og jeg har også personligt et møde med fødevareministeren, hvor vi vil drøfte den her sag for at se, om vi kan opnå en eller anden form for dispensation.

Den melding glæder i Bækmarksbro.

- Kan vi få en uge eller 14 dage ekstra, så har vi jo mulighed for at opfylde kravene, siger Jens Erik Nielsen.

Organisationen SEGES har søgt Natur Erhvervstyrelsen om dispensation, så landmændene kan udskyde såning af efterafgrøder til september.

Du kan møde den frustrerede landmand fra Bækmarksbro her:

Landmænd er tvunget til at sprøjte kornmarker med roundup for at fremskynde modningsprocessen.

(Kigger du med fra appen, finder du i stedet indslaget i toppen af siden!)


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.