Landmænd beder guderne om godt vejr

Vejret har ødelagt forventningerne til endnu en rekordlignende høst. Samtidig tegner høstresultatet til at blive ulige geografisk fordelt.

Efter to år med rigtigt gode høstresultater tegner årets høst mindre lovende for landbruget.
    
Lige nu er mejetærskerne for længst i fuld gang med at høste den tidlige vinterbyg i størstedelen af landet. I de altid tidligere egne som på Lolland-Falster er den del af afgrøden endda ved at være i hus.
    
Men ifølge landskonsulent Lars Bonde Eriksen fra Seges (tidligere Videnscentret for Landbrug) skal landmændene ikke sætte forventningerne op efter et samlet høstudbytte, der når de seneste års succeshøjder.
    
- Det tegner til en normalhøst, når det gælder høsttidspunktet. Men med hensyn til udbytterne kan det godt blive lidt skuffende for de fleste. Det har ikke set imponerende ud hidtil, og nogen rekordhøst bliver det i hvert fald ikke, siger han.

 

quoteDet tegner til en normalhøst, når det gælder høsttidspunktet. Men med hensyn til udbytterne kan det godt blive lidt skuffende for de fleste. Det har ikke set imponerende ud hidtil, og nogen rekordhøst bliver det i hvert fald ikke.

Lars Bonde Eriksen, landskonsulent, Seges

    
Vejret i foråret og forsommeren har ifølge landskonsulenten delt landet og dermed høstprognosen i to.
    
I den vestlige del af landet kom der relativt tidligt masser af regn. Dermed slap jyderne for tørkeskader, hvor kornet sætter færre aks og færre kerner per aks eller får mindre kerner. Til gengæld fik de rigeligt med regn.
    
Men i Østdanmark på dele af Sjælland og især Lolland-Falster nåede det til gengæld at blive meget tørt. Også i et omfang, som kornet ikke kan nå at komme sig over. Den regn, der siden kom, kom for sent.
    
- Det vil helt sikkert kunne ses på udbytterne i de områder, siger Lars Bonde Eriksen.
    
Mens høsten i 2014 kom tidligere, end nogen kunne huske, så faldt den sidste år meget sent. Til gengæld nåede den over ti millioner tons. Det bedste resultat siden 2009.
    
Sådan går det ikke i år. Men hvor det ender, afhænger fortsat af, hvordan vejret arter sig de nærmeste uger.
    
På det område er landmændenes interesser fuldstændigt sammenfaldende med ønsket hos feriedanmark og hedehungrende turister.
    
- Håbet er rigeligt med sol og varme, så kornet bliver tørt, og landmændene ikke får høje omkostninger til tørring af kornet efterfølgende, siger Lars Bonde Eriksen.
    
Kommer der til gengæld en masse regn og skybrud, kan det fortsat nå at forringe kvaliteten i kornet med dårligere priser til følge.
    
/ritzau/

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.