Landdistriktsformand glæder sig over udsigt til bedre mobildækning

Nye krav skal sikre bedre mobildækning i landområder. Landdistrikternes formand er positiv overfor tiltaget.

Steffen Damsgaard glæder sig over regeringens nye krav, der sikrer bedre mobil- og bredbåndsdækning i blandt andet yderområderne.
Steffen Damsgaard glæder sig over regeringens nye krav, der sikrer bedre mobil- og bredbåndsdækning i blandt andet yderområderne.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Regeringen præsenterer mandag et nyt udspil, der stiller større krav til teleselskaber, som tildeles de såkaldte frekvenstilladelser. 

De nye krav betyder, at selskaberne ikke bare må sætte master op i tætbefolkede områder, hvor de i højere grad tjener penge. De skal nu også sætte dem op i de tyndt befolkede områder, så beboerne kan få bedre mobildækning.

- Det betyder, at der er flere virksomheder og husstande, som får en bedre mobil- og bredbåndsdækning. Som politikere har vi et ansvar for at sikre det. Det er en forudsætning for, at man kan fungere som familie og virksomheder, at man kan tale i telefon og komme på nettet, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. 

Formand: - Det skal bare fungere

De nye dækningskrav til teleselskaberne skal blandt andet sikre, at beboere i mange områder får en mobil bredbåndsdækning med hastigheder på mindst 30 Mbit/s, mens andre områder skal have dækning på over 50 Mbit/s. Alt i alt er det en udmelding, der glæder formanden for landdistrikternes fællesråd, Steffen Damsgaard. 

- Det er rigtig positivt. Det er noget, vi har kæmpet for i landdistrikternes fællesråd. Vi ved, at der er problemer rundt omkring, så derfor er det rigtig positivt, at regeringen nu melder ud med 24-25.000 adresser, der får bedre bredbånd, lyder det. 

I Region Midtjylland berører det nye udspil knap 6000 adresser, og det vil få betydning for andet end bare mobildækningen, vurderer Steffen Damsgaard. 

- Det er jo mere attraktivt at bosætte sig på de ejendomme, og så er det også generelt. Det er jo ikke kun indenfor i husene, men også generelt udenom at man nu bedre kan få gavn af det og bruge sin telefon, siger han. 

Landdistrikterne har kæmpet hårdt for forbedringer på området, og udspillet, der forventes fuldt udrullet i 2022, er derfor længe ventet.

- Det er så kritisk forsyning, at man kan bruge sin mobiltelefon, at man har adgang til mobilt bredbånd, så det skal bare fungere. Vi er i 2018. Det er ikke et a- og b-samfund, vi skal have, så alle skal med, lyder det fra Steffen Damsgaard. 

Her kan du se, hvor regeringen stiller krav om 30 Mbit/s-hastighed. Og her kan du se, hvor regeringen stiller krav om 50 Mbit/s-hastighed.