Landdistrikter: Udligningssystemet fungerer ikke

Landdistriktskommunerne bliver snydt af det nuværende udligningssystem, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Der er brug for en ny udligningsreform, mener Landdistrikternes Fællesråd.

I en pressemeddelelse fortæller Landdistrikternes Fællesråd, at man bør afskaffe hovedstadsudligningen og hæve landudligningen.

- Det oprindelige formål med udligningen mellem kommunerne var at sikre en nogenlunde ens service for borgerne, uanset om de bor på Frederiksberg eller i Frederikshavn. Det gør det nuværende udligningssystem ikke, og derfor skal det laves om, siger formand Steffen Damsgaard.

Sådan fungerer udligningssystemet

Skæv fordeling mellem kommunerne

Når man sammenligner de 34 kommuner, som er med i hovedstadsudligningen, med resten af landets kommuner, viser det sig, at borgerne uden for hovedstadsområdet tjener mindre og betaler en større del i skat. Samtidig er provinskommunernes udgifter til overførselsindkomster højere, mens de bruger færre penge på ældre, skoler og daginstitutioner.

- Vi foreslår, at Folketinget skaber en bedre balance ved gradvist at udfase hovedstadsudligningen og tilsvarende hæve landsudligningen. Det handler om at lægge en fair og stabil bund under de kommunale budgetter, særligt i landdistriktskommunerne, der i forvejen har en meget presset økonomi, siger Steffen Damsgaard.

Et finansieringsudvalg under Økonomi- og Indenrigsministeriet præsenterer inden længe en rapport med anbefalinger om det kommunale tilskuds- og udligningssystem.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.