Landdistrikter begejstret over millionbeløb til landsbyfornyelse

Der er blevet lyttet til Landdistrikternes Fællesråds opfordring om flere midler til fornyelse i landsbyerne.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, glæder sig over markant flere midler til landsbyfornyelse. Det er det, vi har kæmpet for, siger han. Foto: Landdistrikternes Fællesråd

Opdateret den 30. august 2018 klokken 16:17: 

Det har senere vist sig, at der ikke var tale om 332 millioner kroner årligt. Pengene skal i stedet fordeles over perioden på fire år. Læs mere herunder:

Læs også Skuffet landdistriktsformand: - Det er på ingen måde tilfredsstillende

 

332 millioner årligt i en firårig periode til forskønnelse af landsbyer.

Læs også Nyt udspil: 332 millioner til nedrivning og opbygning i landsbyerne

Sådan var Finansminister Kristian Jensens udmelding onsdag.

Og det vækker stor begejstring hos Landdistrikternes Fællesråd. Sådan skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse. 

Formand for Fællesrådet Steffen Damsgaard modtager regerings landsbyudspil med åbne armen og lettelse.

- Jeg glæder mig meget over, at regeringen vil prioritere 332 mio. kr. årligt til medfinansiering af nedrivning og forskønnelse i landsbyerne. Det er noget, vi har kæmpet for igennem flere år, siger han og fortsætter:

- Antallet af faldefærdige bygninger på landet er steget over en årrække. Det estimeres, at der er over 10.000 nedrivningsparate huse i Danmark. Mange af dem ligger i landsbyerne og på landet. Derfor er det rigtig godt, at der nu afsættes markant flere midler med det formål at forskønne boligmassen og dermed styrke bosætningen i landdistrikterne.

Læs også Nyt udvalg skal give levedygtige landsbyer

Kom selv med forslaget

Steffen Damsgaard sad med i Udvalget for levedygtige landsbyer, der blev nedsat i 2017.

Udvalget, der blev nedsat som en del af moderniseringen af planloven, aflagde i april en rapport til daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen, hvor de foreslog at man hævede landsbyfornyelsespuljen til minimum 330 millioner kroner årligt i en tiårig periode.

Og det forslag er der nu blevet lyttet til.

- Det koster i gennemsnit ca. 135.000 kr. at rive en bygning ned, hvilket vil sige, at der med den nuværende ordning - med en statslig refusionssats på 60 pct. - kun kan nedrives ca. 700 ejendomme årligt. Med regeringens forslag til finanslov vil man kunne få markant flere faldefærdige bygninger fjernet eller forskønnet, og det er der i den grad behov for, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Regeringen præsenterer i dag det samlede finanslovsforslag.

09:33

Indblik Søndag er i denne uge taget til Mors, for at gøre status på nedrivningen af faldefærdige huse

Luk video