Landbruget toppes med de grønne

De grønne organisationer skubber på for at få den bedst mulige flora og fauna i naturen, og det presser landbruget, som har nok at gøre med at overleve.

stridlandbrugnatur.jpg

Landbruget og de grønne organisationer har aldrig været hinandens bedste venner. Men den økonomiske krise har de senere år gjort situationen værre, og nu skændes de to parter som aldrig før.

Uheldig skyttegravskrig

- Situationen lige nu er, at der nærmest er en skyttegravskrig mellem landbrugets forskellige fraktioner indbyrdes, og mellem landbrug og miljøforkæmpere. Og det er meget uheldigt, fordi skyttegravskrige har det med at stå stille, der sker ingenting, og det har været situationen i meget meget lang tid, forklarer Michael Stoltze, som er biolog, debattør og rådgiver politikere om forholdene for naturen og landbruget.

"Det er jo revolvermetoder"

En af de organisationer, som landbruget strides med, er den selvbestaltede organisation Økologisk Råd. Den indgiver klager, hvis en landmænd har fået en dispensation til en miljøgodkendelse, som organisationen ikke er enig i.

Det skete for Kristian Gade fra Bøvlingbjerg. Han havde fået dispensation til at udvide sin kvægbesætning af Lemvig Kommune, men Økologisk råd klagede over afgørelsen fordi han ikke opfyldte kravet med at benytte sig af den bedst tilgængelige teknik. Derfor måtet Kristian Gade investere 150.000 kroner i en automatisk spalteskraber, i stedet for at lade sin medhjælper muge ud ved køerne.

- Det er jo en slags revolvermetoder, man bliver sat op imod en mur og så kan man gøre, som de siger, eller man kan starte på en ny miljøgodkendelse. Det er simpelthen ikke fair, siger Kristian Gade til TV/MIDT-VEST.

Han har også svært ved at se, hvilken forskel spalteskraberen gør for miljøet.

- Hvor meget bedre, det er for miljøet, det kan man have svært ved at se som landmand. Men sådan ønsker Økologisk Råd det, og det må vi bøje os for, når vi vil have en miljøgodkendelse, siger han.

Debatten er blevet skarpere

Kristian Gade er kun een ud af ca 100 landmænd, der har bøjet sig for krav fra Økologisk Råd. Og eksemplet med uenighederne mellem landmændene og miljøorganisation er kun en lille del af den strid, der i øjeblikket hersker mellem landbruget og de grønne organisationer.

- Den her debat er blevet skarpere på det seneste, på grund af krisen og fordi vi har fået Bæredygtigt Landbrug ind i debatten. Det er ikke nødvendigvis dårligt, men den er mere hidsig, og den er mere markant, forklarer Michael Stoltze.

Både han, landmændene og miljøorganisationerne peger på, at en stor del af problemet med uenighederne skyldes det regelsæt, der gælder for landbruget. Reglerne er simpelthen for uigennemskuelige.

 

9:16
De grønne organisationer vil have strammere miljøkrav til landbruget, i en tid, hvor erhvervet står i sit livs krise: