Landbrug i fremtiden: Her de nye "medarbejdere"

Den teknologiske udvikling i landbruget har været stor de sidste 40 år, og snart kan robotter gøre landmandens arbejde meget anderledes.

Når du kommer kørende ad landevejen og kigger ud på markerne, vil det i fremtiden ikke være landmanden, som kommer kørende i sin traktor, du vil se. Det vil i stedet være en håndfuld robotter, der står for at pleje afgrøderne.

Robotterne vil gøre sit indtog, som de også har gjort i industrien.

- I stedet for at være traktorfører, vil du være robotoperatør ude i landbruget, siger Ole Green, der er direktør for Agrointelli og adjungeret professor ved Institut for Agroøkologi.
Og fremtidens landbrug bliver udviklet i et lille værksted i Lem. 

Landmændene i Danmark og Skandinavien har let ved at bruge de nye teknologier og på den måde komme på forkant med fødevareproduktionen i andre steder i verden, forklarer Ole Green.
Landmændene i Danmark og Skandinavien har let ved at bruge de nye teknologier og på den måde komme på forkant med fødevareproduktionen i andre steder i verden, forklarer Ole Green.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Robotter er landmandens øjne

Tidligere kendte en landmand hvert et strå på sin mark, men bedrifterne bliver større og større, og det kan være svært at huske, hvor de bløde pletter er, når man kommer kørende i sin traktor.

- Udviklingen inden for computere, sensorer, beregningskræft har gjort, at præcisionsjordbrug, som egentlig er et gammelt begreb, har fået en ny renæssance, siger Ole Green.

Computeren hjælper med det store overblik. 

Droner og kameraer kommer til at overtage den del af arbejdet, men der vil stadig være masser at give sig til for landmanden.

Bedre konkurrenceevne

quoteEr vi på forkant med det her, så har vi også en konkurrencefordel ude omkring i verden

Ole Green, direktør for Agrointelli og adjungeret professor ved Institut for Agroøkologi

Landbruget har været igennem en enorm mekanisering de sidste 40 år, hvor redskaberne er blevet større og større samt mere effektive. Fremadrettet vil redskaberne ikke nødvendigvis blive større, men effektiviteten vil øges, da det bliver robotter, der pløjer marken. Man skal dog ikke frygte for, at arbejdspladserne forsvinder. 

- Det skulle gerne frigøre tiden til, at vi kan finde planterne og dyrene som har brug for vores opmærksomhed, frem for at ligge og køre op og ned af marken med en plov og lave en masse gentagende arbejde, så skal vi gerne kunne bibringe mere værdi for hver arbejdstime, vi ligger derude, og det vil der fortsat være brug for, for at bevare konkurrenceevnen, siger Ole Green.

Og fremtiden er altså lige rundt om hjørnet. Robotten her kommer nemlig på marken allerede næste forår. 

En robot som denne kan så frø, gøde jorden samt sprøjte og fjerne ukrudt. 
En robot som denne kan så frø, gøde jorden samt sprøjte og fjerne ukrudt. 
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.