Landbrug & Fødevarer med opfordring til landmænd: Pas på bierne

​Der skal passes godt på bierne, lyder det fra Landbrug & Fødevarer i en ny kampagne, der skal få danske landmænd til at gøre en ekstra indsats for insekterne.

Bierne bidrager til en rig og mangfoldig natur, og samtidig har landmændene brug for bier til at bestøve deres afgrøder.

Sådan lyder det i et nyt kampagnefremstød fra Landbrug & Fødevarer, der skal gøre landmænd mere opmærksomme på at hjælpe bierne til bedre levevilkår i naturen.

Værdien af bier og andre insekter skal bestemt ikke undervurderes i landbruget. Insekternes indflydelse på afgrøderne vurderes af landbrugsorganisationen til være mellem 421 og 690 millioner kroner værd om året.

Ifølge Landbrug & Fødevarer er der flere undersøgelser, som peger på, at der er væsentligt færre bier i dag end for 30 år siden. En udvikling, man finder bekymrende.  

- Vi har brug for bierne. Det er svært at erstatte værdien af biernes bestøvning og deres arbejdsindsats, siger formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, i en pressemeddelelse.

- Derfor opfordrer vi nu vores medlemmer til at gøre en indsats for bierne på deres ejendom, lyder det.

- Vi skal rydde mindre op

Landbrug & Fødevarer har i forbindelse med kampagnen lavet en folder med 10 konkrete anbefalinger til landmændene, som kan skabe flere levesteder og føde til bierne i landskabet.

Her er de 10 gode råd fra Landbrug & Fødevarer. Klik på billedet for at gøre det større eller vend din smartphone, hvis du kigger med fra mobilen.
Her er de 10 gode råd fra Landbrug & Fødevarer. Klik på billedet for at gøre det større eller vend din smartphone, hvis du kigger med fra mobilen.
Foto: Landbrug & Fødevarer

- Jeg håber, kampagnen kan inspirere endnu flere til at gøre noget for bierne på deres ejendom, siger Martin Merrild.

- Meget af det handler om at gøre lidt mindre. Eksempelvis at lade være med at slå vejrabatten, når de vilde planter blomstrer og lade døde grene og kvas ligge i læhegnet efter beskæring. Vi skal med andre ord rydde lidt mindre op og i stedet lade naturen rode. Det kan være en udfordring, når man godt kan lide, at det ser ordentligt ud, det ved jeg fra mig selv, men det er vejen frem, forklarer formanden.

De 10 anbefalinger er udarbejdet af landbrugets videnscenter SEGES, der har samlet bidrag fra en række eksperter og forskere.

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Miljø.