Landboformand: Vi er udfordret hvis østeuropæere tager hjem

Landbruget må lægge sig i selen for at fastholde østeuropæerne på dansk jord

Kristian Gade vil gøre alt for at fastholde de østeuropæiske ansatte i Dansk landbrug
Kristian Gade vil gøre alt for at fastholde de østeuropæiske ansatte i Dansk landbrug
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Det vil være en kæmpe udfordring for landbrugserhvervet, hvis polakker og andre østeuropæiske medarbejdere forlader Danmark for at rejse hjem og arbejde i deres hjemland.

Det siger formanden for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade, på baggrund af den polske regerings udmelding om, at hente et betydeligt antal polske arbejdere hjem til Polen.

Med en økonomi der blomster og meget lave arbejdsløshedstal, har Polen i høj grad selv brug for arbejdskraften. Derfor har blandt andet den polske ambassadør i Danmark indledt en charmeoffensiv, for at lokke sine landsmænd retur.

Polen i offensiven

- Det havde vi nok ikke set komme, at man fra et enkelt land i den grad går i offensiven, for at rykke arbejdskraften tilbage, siger Kristian Gade, der også er bestyrelsesmedlem i Landbrug & Fødevarer.

Selv om tilbagetrækningen af den østeuropæiske arbejdskraft ikke sker fra den ene dag til den anden, så frygter Kristian Gade for konsekvenserne hos de enkelte landmænd.

- Vi har haft uhyre vanskeligt ved at rekruttere danske medarbejdere, til vores bedrifter. Håndens arbejde er ikke populært, heller ikke blandt de helt unge. Derfor efterlader det landbruget med et næsten uoverskueligt problem, hvis vi ikke længere kan få god, stabil arbejdskraft fra Østeuropa, siger landboformanden.

Vink med vognstang

Landbruget har allerede fået en vink med en vognstang om, at det er blevet sværere at skaffe de østeuropæiske medarbejdere. De rekrutteringsbureauer, som erhvervet benytter sig af, tilbyder ikke længe det samme antal som tidligere. 

- Derfor er det nu vores opgave, at gøre os mere konkurrencedygtige i forhold til den potentielle skare af medarbejdere, der er interesseret i et job hos os, siger Kristian Gade.

På spørgsmålet om dansk landbrug har gjort sig for afhængige af de mange østeuropæere, siger formanden.

- Det er vi muligvis. Men der er også andre erhverv, der har været dybt afhængige af den type medarbejdere, f.eks. byggeriet, slutter Kristian Gade.