Landboformand: Naivt at dumpe øko-prisen

Mens øko-danmark jubler over lavere priser på økovarer er vestjysk landboformand langt fra glad. Det er en skidt strategi at vænne forbrugerne til, at kvalitetsfødevarer fås til dumpingpriser, siger han.

- Det er en skidt strategi at vænne forbrugerne til at kvalitetsfødevarer fås til dumpingpriser.

Sådan siger Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening. Der er ifølge ham ingen fremtid i at dumpe priserne på de økologiske kvalitetsprodukter, og det er en skidt strategi, der vil ramme os i nakken, siger Søren Christensen, der er formand for Vestjysk Landboforening og i øvrigt også selv økologisk kødkvægsproducent.

COOP bag nyt tiltag Han er ikke synderligt begejstret for den opmærksomhed, som COOP Danmark har skabt for økologien på baggrund af sit tiltag, hvor de fra 1. januar har sænket priserne på økologisk frugt og grønt de kommende fem år.

- Alle, der sænker prisen, kan skabe en mer-omsætning. Men at gøre det på kvalitetsfødevarer, der er underlagt skrappe krav for miljø og dyrevelfærd, er naivt. Det er en skidt strategi at vænne forbrugerne til, at højt eksponerede kvalitetsfødevarer kan fås til dumpingpriser, siger Søren Christensen og pointerer, at når samfundet stiller så store krav til kvalitet, så skal det også koste prisen.

Regningen kommer Til trods for at fødevaregiganten har meldt ud, at øko-producenterne ikke vil blive belastet af et tab, så tvivler landboformanden meget stærkt på, at priserne på de økologiske varer efterfølgende vil kunne hæves igen, når økofesten stopper om fem år.

Derimod frygter han, at der vil være en regning at betale. En regning, der vel at mærke vil blive sendt videre til producenterne, gisner han.

- Hvem skal betale, når forbrugerne om fem år kræver samme høje kvalitet til de samme lave priser, de har vænnet sig til, spørger han.

Imod sin formand

Søren Christensen er med denne udmelding lodret uenig med sin egen formand i Landbrug og Fødevarers Økologisektion, Hans Erik Jørgensen, som oplever tiltaget positivt.

-Jeg forventer ikke, at det skal gå ud over afregningsprisen til økologerne. Vi synes, at det er positivt, at COOP retter så stor opmærksomhed mod økologien, siger Hans Erik Jørgensen til Landbrugsavisen.

Men Søren Christensen agter ikke selv at dumpe prisen på sit kvalitetskød.

- Jeg sænker ikke prisen. Jeg mener, vi skal sælge vores varer til markedsprisen. At dumpe hinandens priser er heller ikke godt for fællesskabet i landbruget, pointerer han.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.