Læger og regioner i konflikt

Danske Regioner har opsagt deres aftale med de praktiserende læger, efter at de ikke har kunnet blive enige om en ny overenskomst. Dermed er Danmark kastet ud i en ny stor konflikt på det offentlige arbejdsmarked

Ifølge lægerne skyldes sammenbruddet, at regionerne vil detailregulere deres måde at drive virksomhed på i uhørt grad.

Blandt andet vil regionerne diktere, hvor lægernes praksis skal ligge. Ifølge regionerne, for at sikre flere læger i yderområderne.

- Det er dybt frustrerende, at det ikke har været muligt at lave reelle forhandlinger med Danske Regioner. Regionerne ønsker detailstyring i en grad, som vi ikke kan acceptere som selvstændige erhvervsdrivende, siger Karsten Svendsen, formand for Praktiserende Lægers Organisation i Region Midtjylland.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen, har ingen forståelse for lægernes kritik.

- De praktiserende læger er en krumtap i vores sygehusvæsen. Vi skal have sikkerhed for, at hele landet er dækket med praktiserende læger. Der kan det ikke hjælpe noget, at der nogle privatøkonomiske interesser, der kommer på tværs, siger han.

Kan patienterne komme til læge?

Konflikten har rejst spørgsmål om, hvorvidt nogle læger vil lukke deres praksis, hvis regeringen griber ind til fordel for regionerne.

- De praktiserende læger ønsker ikke at lukke deres praksis, men vi er selvstændige erhvervsdrivende. Hvis et lovindgreb dikterer vilkår, der umuliggør vores praksis, så kan jeg ikke udelukke, at den enkelte læge kan komme i en situation, hvor han er nødt til at lukke, siger Karsten Svendsen.

Den situation tror Bent Hansen dog ikke på.

- Det kan jeg ikke forestille mig bliver tilfældet. Lad os nu først se, hvad regeringen har at sige, siger han.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.