Lægemiddel suspenderet: Ni køer døde

Landmænd og dyrlæger må ikke længere anvende det mælkehæmmende middel Velactis. skriver Landbrugsavisen.

Lægemidlet Velactis blev spået stor anvendelse til højtydende køer, da Ceva Animal Health A/S lancerede det i marts måned. Nu godt tre måneder senere er midlet ikke længere tilladt at anvende, efter at Lægemiddelstyrelsen tirsdag suspenderede lægmidlet. Det skriver Landbrugsavisen.

Baggrunden for suspenderingen er ifølge Landbrugsavisen, ni dødsfald blandt behandlede køer i løbet af tre måneder, i perioden fra medio marts til nu. I alt har Lægemiddelstyrelsen modtaget 44 bivirkningsindberetninger.

Lisbet Vesterager Borge, der er dyrlæge ved Lægemiddelstyrelsens, forklarer til Landbrugsavisen, at de mest indberettede bivirkninger ligner symptomer på mælkefeber. En anden hyppig bivirkning, der er blevet indberettet til styrelsen er, at køerne ikke kan rejse sig.

Lisbet Vesterager Borge peger desuden på, at de ni dødsfald er ekstra kritiske, da det drejer sig om højdrægtige køer, hvor kalven også er død, skriver Landbrugsavisen

Lægemiddelstyrelsen vurderer, at der er en mulig sammenhæng mellem dødsfaldene og brug af midlet.

EU-Kommissionen er på nuværende tidspunkt i gang med at afklare årsagssammenhænge ved brug af produktet. Danmark indstiller brugen af Velactis indtil denne afklaring er på plads.

Lægemiddelstyrelsen understreger, at der ikke er risiko for mennesker.

Direktør beklager

Hos Ceva Animal Health A/S beklager direktør Svend Lysdahl Pedersen, at Velactis ikke længere må anvendes.

-Det er stærkt beklageligt, men omvendt skal det klarlægges, om der er problemer med produktets anvendelse, siger han til Landbrugsavisen, og oplyser, at medicinalvirksomheden ikke tidligere har oplevet, at et produkt er blevet suspenderet.

 

 Velactis bruges til:

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.