Lægemangel: De unge læger bliver i de store byer

I denne ansøgningsrunde søgte ingen unge læger de opslåede jobs, så de kan uddanne sig til praktiserende læger i Viborg, Skive eller Silkeborg.

Problemet med lægemangel i landsdelen ser ikke ud til at blive mindre med årene - tværtimod.

Nye tal fra Region Midtjylland viser, at det er svært at trække de unge læger til. Senest har regionen fået nul ansøgninger til uddannelsesstillinger som praktiserende læge i Skive, Viborg og Silkeborg.

- Afstanden fra Viborg til Århus den er åbenbart for stor, og til Skive er det jo helt katastrofalt, siger Arly Heide, der er praktiserende læge i Viborg.

 

Eva Grønkjær blev færdig på universitetet sidste år. Hun overvejer selv at blive praktiserende læge og vende tilbage til hjemstavnen Thy. Men hun ved godt, at hun er et særtilfælde.

- Nu har man studeret i Århus i seks syv, så har man ligesom bosat sig der, og hvis man kan, så bliver man der, siger hun.

 

Eric Mønning er en af de unge læger, der har taget springet. Han er i fuld gang med uddannelsen til praktiserende læge. Ifølge ham skal regionerne gøre det mere attraktivt at blive læge uden for universitetsbyerne.

- Det kan for eksempel være børnepasningsordninger. Det kan være sådan noget som deltidsansættelse. Noget der kan være noget, der har rigtig stor betydning for mange læger, som de ikke får inde i storbyerne, siger han.

 

Som TV MIDTVEST omtalte i går, så er manglen på praktiserende læger i Skive by nu så alvorlig, at tilflyttere bliver henvist til en læge i oplandet. Ifølge Arly Heide gør det, at de unge læger holder sig væk blot problemerne værre.

-Det er jo en selvforstærkende proces. Jo færre der er jo mere bliver der at lave til dem, der er tilbage og jo svære bliver det at trække nye folk ud, siger den praktiserende læge.

 

Der er gjort flere forsøg på at skabe arbejdspladser, der er attraktive for de unge læger. Men det skal blive endnu bedre, mener Bent Hansen, der er regionsformand.

- Vi skal lokke, og vi skal lokke med den faglige kasket, og vi skal også gøre opmærksom på, at der faktisk er et liv uden for universitetsbyerne, siger regionsformanden.

 

I nogle tilfælde kan det dog lykkes at få unge blod ud i yderområdernes lægeklinikker. Eric Mønning ser lige nu sin fremtid i Viborg.

- Det virkede på mig det her med, at der var nogle gode incitamenter i området med bolig og ting, der var mulige for mig, så jeg regner kraftigt med, at blive i Viborgområdet og slå mig ned som praktiserende læge. 

Universiteterne er begyndt at optage flere på lægeuddannelsen. Men effekten af det vil først vise sig om 10 år.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.