Kvælstofkrav er en respektløs handling mener landmand

Landbruget skal et år tidligere end forventet have skåret kraftigt ned på forbruget af kvælstof.

Kristian Gade er træt af at skulle spare kvælstof endnu hurtigere end forventet.
Kristian Gade er træt af at skulle spare kvælstof endnu hurtigere end forventet.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Regeringen præsenterede mandag en ændring i planen for, hvor meget kvælstof, der må udledes i landbruget. Før lød planen på, at der skulle reduceres med 3500 tons inden 2021. Nu er den plan så blevet ændret - landmændene skal nemlig allerede have sparret 3500 tons kvælstof væk i 2020. 

-Det her handler om at sikre, at de mål, man har sat sig, de også bliver indfriet. Vi kunne se, at man var kommet bagefter i forhold til at indfri målsætning om reduktion af kvælstof, og derfor skal der leveres en ekstra indsats næste år, siger Mogens Jensen, der er fødevareminister.

Den nye tidshorisont på planen for reduktion af kvælstof, falder ikke i god jord hos Kristian Gade, der er landmand. 

- Det er en respektløs handling fra en regering, som man føler, er i panik, siger han i dag til TV MIDTVEST.

- Det er timingen, der er galt. Vi skulle have haft mere tid til at planlægge, og så skal vi også have mere tid til at finde nogle mere smidige måder at gøre det her på, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevare.

Fødevareministeren anerkender, at det er en ganske kort tidsfrist at give landmændene. 

- Det kommer lidt sent – det skal jeg beklage over for landmændene, men det er nødvendigt at gøre det, og derfor gør regeringen det, siger Mogens Jensen.

Landbruget mangler værktøjer

Og ifølge Kristian Gade er det ikke af uvilje, at ændringen møder kritik. 

- Landmændene har stået i kø for at få lov til at lave nogle ændringer, men de ændringer har været så tunge, så vi stort set ikke er kommet i gang endnu, og det kan man jo ikke klandre landmændene for, siger Kristian Gade.

Vi mangler nogle værktøjer, blandt andet et balanceværktøj, som vi kalder det. Det kan hjælpe til at finde ud af, hvor meget vi bruger i marken og hvor meget der høstes, og om forholdet er rigtigt mellem det, fortsætter han.

Den betragtning er formanden for Landbrug og Fødevare enig i. 

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt – for det kommer til at fremstå som om, at vi ikke har lyst til at tage et ansvar for kvælstofudvaskning fra landbruget. Det har vi helt klart, siger Martin Merrild.

Landmændene vil nemlig gerne være til at løse problemet med kvælstof i det danske landbrug.

- Vi synes, at vi forsøger at bidrage hele tiden. Vi har også hele tiden haft den tilgang, at vi gerne en del af løsningen til, at det her kvælstof bliver håndteret ordentligt, siger landmanden.

- Men vi skal også være sikre på, at der er fagligt belæg for de ting, vi gør, og derfor venter vi på Aarhus Universitet, fortsætter han.

Aarhus Universitet er nemlig lige nu i gang med at undersøge effekten af nogle af de tiltag, som landmændene skal indføre for at reducere på forbruget af kvælstof.

0:50