Kvælstofkrav behøver ikke kvæle landbruget

Professorer fra Aarhus Universitet har fundet en løsning, der kan rense vandet i Hjarbæk Fjord, uden det går udover lokalområdets landmænd og deres produktion.

2:52
Professor Brian Kronvang viser rundt på forsøgsanlægget ved Silkeborg.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

På en mark uden for Silkeborg har Aarhus Universitet et forsøgsanlæg, som kan spise de grimme bakterier fra landmandens mark.

- Vi efterpolerer og fjerner bakterierne her ligesom et lille minirenseanlæg, siger Brian Kronvang, der professor ved Aarhus Universitet.

Sådan et anlæg kan fjerne en stor del af næringsstofferne, så de ikke havner i åløb og fjorde og forurener vandet.

- Det kan fjerne over halvdelen af det nitrat, der tabes fra markerne, hvis de er drænede med drænrør, fortæller professoren.

Sådanne anlæg vil landbruget omkring Hjarbæk Fjord være glade for. Det vil nemlig betyde, at landmændene ikke skal skære drastisk i deres produktion, som følge af regeringens nye udspil til vandplanerne. 

Hjarbæk Fjord er en blindtarm

Hjarbæk Fjord lider stærkt under udledning af kvælstof fra markerne. Fjorden ligger som en blindtarm i bunden af Limfjorden, og via flere vandløb fra marker i et stort omkringliggende område løber der næringsstoffer i fjorden i så store mængder, at vandkvaliteten i fjorden i dag er vurderet som decideret dårlig.

- Under overladen er det helt dødt. Der er intet ilt på bunden af Hjarbæk Fjord, siger Jens Frydendal, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening.

Målet med regeringens udspil til vandplanerne er at få skabt en god økologisk kvalitet, og det vil ramme landmændene omkring fjorden.

- Kvælstofkravene, som regeringen er kommet med, vil få fatale konsekvenser for hele lokalområdet ved Hjarbæk Fjord, sagde formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen, om miljøkravene til TV MIDTVEST tirsdag.

Med rent vand i vandløbene er problemet hurtigt løst

Men forskerne fra Aarhus Universitet tror, at de har fundet en løsning på problemet. Med deres forsøgsanlæg regner de med, at kunne stoppe tilførslen af bakterier til vandløbene fra markerne, og det er lige præcis, hvad Hjarbæk Fjord har brug for, fortæller formanden for Danmarks Naturfredningsforening.

- Hvis der kommer rent vand ud fra vandløbene, er problemet løst ret hurtigt, så vi er nødt til at finde ud, hvor næringsstofferne kommer fra, og der skal vi have lukket fra hanen, siger Jens Frydenlund.

Forsøgsanlægget ved Silkeborg er dog ikke det eneste bud på en løsning, der er kommet ud fra Aarhus Universitet.

Forskerne har sendt en rapport til Miljøministeriet med en lang række muligheder for at afhjælpe problemet.

- Vi har lavet et katalog, hvor der er 32 virkemidler, som er klar til at blive taget i brug, så det er bare med at komme i gang, siger Brian Kronvang.

Det er EU, der har fastsat nogle mål for et rent vandmiljø, som alle lande skal leve op til.