Kvadratmeterprisen på huse dykkede en smule i januar

Homestatistik viser et fald i den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 1,2 procent over de seneste tre måneder.

Efter at have bevæget sig opad i raketfart det meste af sidste år er stigningerne i huspriserne begyndt i et noget lavere gear i 2016.
    
Faktisk viser tal fra ejendomsmæglerkæden Homes husprisindeks, at de sæsonkorrigerede priser faldt med 1,2 procent i januar, når man måler på et tre måneders glidende gennemsnit.
    
Det kan dog skyldes, at der nu bliver solgt flere boliger uden for de store byer, hvor kvadratmeterpriserne i sagens natur er lavere. Dermed fylder de billigere boliger mere i statistikken.
    
- Det trækker gennemsnitsprisen ned, uden at det enkelte hus er faldet i pris, og det er en effekt, som husprisindekset ikke er korrigeret for.
    
- Derfor skal man nok være forsigtig med at konkludere, at vi faktisk har kraftigt faldende huspriser lige nu.
    
- Meget tyder dog på, at huspriserne i hvert fald holdt op med at stige i anden halvdel af 2015, og at der heller ikke er nogen fremgang her i 2016 indtil videre, lyder vurderingen fra Danske Banks analytiker Mikael Olai Milhøj.
    
Han forventer, at huspriserne uanset den aktuelle udvikling vil stige i løbet af 2016, ikke mindst fordi renterne ligesom for et år siden er nede i et lavt niveau.
    
Aktuelt ligger kursen på en 30-årig fastforrentet realkreditobligation med en kuponrente på tre procent lige omkring 100.
    
For ejerlejlighedernes vedkommende viser Homes prisindeks en fald udvikling fra december til januar med en lille stigning på 0,2 procent.
    
Ser man på udviklingen hen over det seneste år er priserne dog steget med 11 procent på landsplan og hele 16 procent i København.
    
/ritzau/