Kun censor skal rette eksamensopgaver

Før i tiden var det både lærer og censor, der rettede eksamensopgaverne. Nu er det kun censor. En beslutning som en række lærere rejser kritik af.

eksamen
Foto: Arkiv

I dag sidder elever fra niende- og tiendeklasse landet over til skriftlig eksamen i matematik. For første gang er det ikke længere lærer og censor, der skal rette elevernes prøver, men kun én censor. En beslutning der møder stor kritik på Stoholm Skole.

- Det, synes jeg, er en lille smule trist. Jeg går glip af den faglige sparring og udvikling, der er med en censor, hvor man diskuterer bagefter, hvis man er uenig om nogle karakterer, siger Kent Laursen, der er lærer for niendeklasse på Stoholm Skole.

 

Ifølge Kent Laursen vil der med den nye ordning  gå meget tabt i forhold til evaluering af undervisningen.

- Det betyder noget, når jeg skal videre med min undervisning, så kan jeg ikke tage højde for det, hvis jeg ikke er klar over, at jeg ikke har været dygtig nok til at gøre tingene. Derfor mangler jeg et fagligt indspark fra en censor eller at kigge opgaverne igennem, siger han.

 

Også Stoholm Skoles leder, Jesper Okholm mener, der går noget tabt, når det kun er censor, der skal rette.

- Resultatet får vi jo, men den viden om, hvordan vi er nået derhen, får vi ikke på samme måde. Det er bekymrende. Vi har et ministerium og et politisk niveau, der er meget optaget af prøver og resultater, og så har vi faktisk ikke indsigt i, hvordan eleverne er nået derhen, og hvordan de har præsteret på vejen i selve processen. Det kan man da godt være lidt bekymret for, siger han.

 

Men der er ikke de nødvendige ressourcer til at lade to rette, mener socialdemokraternes undervisningsordfører, Anette Lind. Hun mener sagtens én censor kan løfte opgaven.

- Politik er en prioritering hver eneste dag. Her kunne vi altså frigive nogle timer til nogle andre ting. Der var mange ting, med de nye rammer for folkeskolen, som skulle følges op på, og det var blandt andet, at man kan bruge timerne på evaluering i løbet af året. Her er der altså en mulighed for, at man kan få nogle timer frigjort til andre ting uden at lave kvalitetsforringelser for eleverne, siger hun.

 

Spørger man eleverne på Stoholm Skole er de langt fra tilfredse med politikernes beslutning om, at kun et sæt øjne skal rette deres opgaver.

- Jeg synes, det er lidt træls, at vores lærer ikke skal rette dem igennem, for når der kun er en, der skal rette, er der jo en potentiel fare for, at vi måske ikke får den rigtige karakter, som er fortjent, lyder det fra Kristina Clemmensen, der går i 9. klasse på Stoholm skole.

 

Første juni skal eleverne igen til prøve. Her begynder folkeskolens mundtlige afgangsprøver nemlig.

Ledelsen på Stoholm Skole har nu givet lærerne mulighed for at bruge noget forberedelsestid på at se elevernes besvarelser igennem.