Kun 13 ud af 197 bestod kontrol: El-sikkerheden halter på mange af landets pizzeriaer og grillbarer

Sikkerhedsstyrelsen aflagde i det nu afsluttede år 2021 kontrol på 197 pizzeriaer og grillbarer rundt i landet. Her fik langt de fleste besked på at stramme op på el-sikkerheden.

De har styr på deres håndværk, når det kommer til durumruller, Hawaii-pizzaer, ristede hottere og burgere med fritter, men det er altså en helt anden snak, når det kommer til el-sikkerhed. Den er nemlig langt fra i den forfatning, som den burde være på mange af landets pizzeriaer og grillbarer.

Faktisk er det under syv procent af de steder, som i det forgangne år blev kontrolleret, der kunne præsentere et tilfredsstillende resultat. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

quoteDet kan være en god ide at få en autoriseret el-installatørvirksomhed til at gennemgå installationen. Så får man sikkerhed for, at installationen er udført og vedligeholdt efter reglerne.

Søren Assenholt Muff, Kontorchef, Sikkerhedsstyrelsen

I løbet af 2021 kontrollerede styrelsen i alt 197 danske pizzeriaer og grillbarer. Her var det kun 13 steder, som kunne præsentere el-installationer, hvor alt var i orden. 

På 77 af stederne blev der derimod givet påbud om at rette op på forskellige ting, imens der på de resterende 107 steder blev vejledt om, hvad der burde ændres for at gøre installationerne sikre og lovlige.

Mangel på jordforbindelse og revner i el-tavler 

Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at en af de hyppige fejl er, at der mangler jordforbindelse til køkkenmaskiner og andre el-produkter. Det betyder noget, fordi alle elinstallationer er udstyret med en beskyttelsesleder, som sørger for, at strømmen bliver afbrudt, hvis der er fejl i et el-produkt. 

Beskyttelseslederen kan dog ikke overføres til det enkelte el-produkt, hvis ikke det har jordforbindelse, og derfor er man mere udsat for at få stød, når man bruger produktet. Den manglende jordforbindelse kan skyldes, at udstyret ikke har en stikprop med jordben, der passer i stikkontakten. 

- Det er en sikkerhed mod at få alvorlige stød, hvis der er fejl på ovnen eller røremaskinen. Og det er ekstra vigtigt på en arbejdsplads, hvor der er flere brugere af udstyret og hvor slid og belastning af udstyret er væsentligt større end i et privat køkken, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Arkivfoto: 77 pizzeriaer og grillbarer fik i løbet af sidste år et påbud om at stramme op på el-sikkerheden.
Arkivfoto: 77 pizzeriaer og grillbarer fik i løbet af sidste år et påbud om at stramme op på el-sikkerheden.
Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix

Andre fejl, som styrelsen har observeret, er slid på forskellige dele af elinstallationerne samt revner i el-tavler.

- Slidt materiel og revnede el-tavler betyder i mange tilfælde, at det er muligt at få fingrene ind i strømførende dele, så der er risiko for at få stød. Derfor er der krav om, at el-materiel, installationer og el-tavler skal holdes i orden, lyder det fra Søren Assenholt Muff.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt installationen lever op til el-sikkerhedsreglerne, opfordrer Sikkerhedsstyrelsen til, at man anskaffer sig rådgivning hos en professionel.

- Det kan være en god ide at få en autoriseret el-installatørvirksomhed til at gennemgå installationen. Så får man sikkerhed for, at installationen er udført og vedligeholdt efter reglerne, siger Søren Assenholt Muff.